Totxanes d'alga, cases industrialitzades i lavabos interconnectats, novetats al Construmat 2024

El saló cada vegada atrau més visitants internacionals (enguany un 35% del total) i es planteja passar a ser biennal per competir millor

Vista general del saló Construmat 2024 | ACN Vista general del saló Construmat 2024 | ACN

La 23a edició del Construmat ja ha donat el seu tret de sortida al recinte Gran Via de Fira de Barcelona. Fins al 23 de maig, més de 300 empreses participants, 23.000 visitants i prop de 600 marques es donaran cita per conèixer les novetats al sector de la construcció, en un esdeveniment que aspira a convertir-se en el "referent de l'arc mediterrani". Algunes de les novetats presentades aquest 2024 passen per totxanes fetes d'alga, cases industrialitzades i lavabos interconnectats per tal d'estalviar aigua.

Més info: Construmat 2024 dispara les xifres de participació i aspira a ser "referent a l'arc mediterrani"

Tot i que des de l'organització aspiren a rebre més gent, les gairebé 23.000 persones registrades suposen un nou rècord de visitants. "Significa doblar els que teníem en les mateixes dates de l'edició anterior i això ja és un bon punt de partida", ha dit el president de Construmat, Xavier Vilajoana, a l'ACN. Està previst un augment del 120% d'assistents de províncies no catalanes i s'ha confirmat la presència de 47 empreses de 18 països estrangers. El saló cada vegada atrau més visitants internacionals, aquest cop fins a un 35%, i es planteja passar a ser biennal per competir millor amb les grans fires europees.

Vilajoana: "Barcelona és el nexe d'unió entre Europa i Àfrica i també estem a mitges entre Àsia i Americà, de manera que és una situació geogràfica per ser referents"

"El sector de la construcció cada vegada és més global i l'interès internacional també és més gran", ha explicat Vilajoana, que ha recordat que l'any passat el percentatge de visitants estrangers va ser del 20%. El president de Construmat ha assegurat que el fet que el saló passi a celebrar-se cada dos anys els permetria preparar-se millor i competir amb els dos altres grans salons de construcció que es fan a Europa, el Batimat de París i el Bauma de Munic. "Barcelona és el nexe d'unió entre Europa i Àfrica i també estem a mitges entre Àsia i Americà, de manera que és una situació geogràfica per ser referents", ha opinat.

Entre els expositors, ressalten diverses propostes. Una d'elles són les totxanes fetes de materials innovadors com algues, teixits reciclats o microfibres, entre altres. Aquesta és l'aposta de colab.digital, una empresa nascuda a Dubai que es defineix com una "biblioteca de materials digitals", tal com ha explicat el seu director, Richard Wilson, en declaracions a l'ACN. L'objectiu de la companyia és "inspirar" els dissenyadors i arquitectes a l'hora de fer construccions i els materials es poden fer servir tant en edificis com mobles.

Wilson ha explicat que a Dubai el govern està donant "molt de suport" a l'hora de fer proves amb aquestes innovacions i hi està invertint, sobretot perquè hi veu beneficis relacionats amb el medi ambient. El director de la companyia ha assegurat que es tracta d'una alternativa que també "té recorregut" a Europa.

Cases industrialitzades fetes a Lleida

Una altra de les propostes són les cases industrialitzades que porta el grup lleidatà PMP, que es dedica a la construcció industrialitzada i les cases prefabricades -cases prêt-à-porter, tal com diuen ells-. "Industrialitzem el 80% de totes les edificacions, no només les estructures, sinó també els interiors i les instal·lacions com la llum, l'aigua o l'electricitat", explica la directora d'arquitectura del grup, Míriam Sánchez. D'aquesta manera, quan els muntadors van in situ en una obra l'únic que han de fer és rematar la instal·lació i pintar, enrajolar o fer els banys i les cuines. Segons explica, això també els permet calcular millor els materials que necessitaran i ajustar-se als terminis d'entrega.

Un altre dels beneficis que menciona Sánchez és el fet que aquest mètode també és més sostenible respecte de la construcció tradicional. "No tenim el típic contenidor ple de residus, sinó que només en tenim un amb petits embolcalls", apunta. "No tenim tants de residus, i no ens passa pel cap construir d'una altra manera", agrega. La directora d'arquitectura apunta que cada vegada tenen més demanda, sobretot a Catalunya i Andorra, i també a altres punts de l'Estat.

Lavabos interconnectats per estalviar aigua

En un context de sequera, una altra de les propostes que crida l'atenció de diversos assistents és el lavabo interconnectat del grup Roca. Es tracta d'una instal·lació que té tots els dispositius connectats entre ells per tal de poder mesurar millor els consums d'aigua. "Fem un pas més enllà, es poden prendre decisions més eficients, per exemple si tens una fuga", diu la mànager de producte Roca Connect, Aina Servent, que explica que el sistema permet "actuar al moment" per solucionar aquestes incidències.

El que Roca anomena "lavabos del futur" estan pensats per grans espais com hospitals, hotels, gimnasos, escoles o aeroports. El grup està fent proves d'aquest sistema i l'objectiu és anar-lo perfeccionant durant aquest any.

Més informació
Els 85 habitatges socials a Cornellà dels arquitectes Peris+Toral, Premi Construmat 2024
Construmat 2024 pren impuls amb un 50% més d'oferta i espai expositiu
La sostenibilitat més innovadora centrarà el congrés de Construmat 2024
Avui et destaquem
El més llegit