La contractació d'oficines s'incrementa un 25%, però la logística es contrau un 4,6%

Malgrat la contracció de la logística, CBRE assegura que les xifres "són molt bones i confirmen una tendència creixent"

El mercat d'oficines de Barcelona registra xifres prepandèmiques des de finals del 2021 | iStock El mercat d'oficines de Barcelona registra xifres prepandèmiques des de finals del 2021 | iStock

La logística i les oficines es mantenen com els motors de l'immobiliari català. Segons l'últim informe de CBRE, la contractació d'oficines a Barcelona ha registrat un primer trimestre amb xifres  excel·lents: 95.000 metres quadrats contractats. És a dir, un 25% més que en el mateix període del 2021. En el cas de la logística, la contractació s'ha reduït un 4,6%, fins als 241.800 metres quadrats, però des de CBRE asseguren que les xifres "són molt bones i confirmen una tendència creixent". Segons la consultora, el lleuger descens esdevé perquè "el primer trimestre del 2021 va ser excepcional per la contractació de 140.000 metres quadrats per part d'un operador de comerç electrònic al Far de d'Empordà (Girona)".

El repunt de la perifèria al mercat d'oficines

El mercat d'oficines va superar la pandèmia a finals del 2021. "En el primer trimestre de l'any passat, el mercat continuava afectat per la pandèmia", ha explicat la directora d'Advisory & Leasing Oficines de CBRE Barcelona, Lindy Garbe, però "en els últims tres mesos de 2021 ja es van aconseguir xifres prèvies a la pandèmia, amb una contractació al voltant de 100.000 metres quadrats. Aquest serà el segon trimestre amb dades pròximes a aquesta xifra, la qual cosa evidencia una recuperació del mercat”.

Segons l'informe de CBRE, en el primer trimestre de l'any, ha augmentat considerablement l'activitat a la perifèria i a la Zona Sud (Zona Franca i Plaça Europa). De fet, la major operació del trimestre ha estat el lloguer de gairebé 10.000 metres quadrats per part de l'aerolínia Vueling a Viladecans Business Park. A aquesta se suma el lloguer de 5.500 metres quadrats per part de Volkswagen Group en unes oficines del Parc Logístic de la Zona Franca de Barcelona.

Més info: Què passa amb Mas Blau?

En canvi, el districte 22@ ha tingut menys protagonisme després dels rècords registrats en els últims trimestres. “De totes maneres, en el primer trimestre s'han signat diverses operacions en aquesta zona i la demanda continua tenint un interès ferm”, ha afegit Garber.

Per sectors, “el tecnològic segueix amb una intensa activitat motivada pel creixement de les empreses”, indica. A més d'aquest sector, l'educatiu es troba també molt actiu, amb dues operacions entre les més grans del trimestre, protagonitzades per Ceac (6.000 metres quadrats) a L'Hospitalet de Llobregat i Ilerna al centre de la ciutat (4.800 metres quadrats).

La disponibilitat logística, a mínims històrics

En el mercat logístic, les dades d'aquest primer trimestre representen un increment de més del doble respecte a les xifres de 2020 (108.903 metres quadrats) i suposen un creixement del 12,1% en comparació amb el primer trimestre de 2019 (215.752 metres quadrats). “El 2022, la contractació logística continua batent rècords a Catalunya gràcies a l'auge de l'ecommerce”, ha afegit el director d'Industrial & Logistics de CBRE Barcelona, David Oliva. De fet, les operacions relacionades amb el comerç electrònic han representat un 30% del total de la contractació. D'altra banda, un 60% de la contractació logística ha estat a absorció neta, la qual cosa reflecteix el bon comportament del mercat.

L'elevada demanda ha situat la taxa de disponibilitat en mínims històrics, amb un 2,5% en tota Catalunya. No obstant això, CBRE preveu que aquesta tendència a la baixa es reverteixi al llarg d'enguany i el que ve, quan el mercat logístic català sumarà més de 850.000 metres quadrats en nous projectes.

En qualsevol cas, l'elevada demanda i el descens de l'oferta disponible del mercat logístic han impulsat un 7% la renda prime a Catalunya, fins als 7,5 euros per metre quadrat al mes. CBRE estima
que aquest creixement es mantingui en els pròxims mesos a les diferents zones logístiques per la falta d'oferta.

Més informació
El centre de Barcelona espera sumar 100.000 metres quadrats d'oficines
Oficines: Barcelona concentra el 70% de la contractació d'empreses tecnològiques a l'Estat
Avui et destaquem
El més llegit