Oficines: Barcelona concentra el 70% de la contractació d'empreses tecnològiques a l'Estat

Barcelona lidera la contractació de 'techies' a Espanya i a Europa

El districte 22@ de Barcelona | ACN El districte 22@ de Barcelona | ACN

Barcelona lidera l'arribada d'empreses tecnològiques a tot l'Estat espanyol. Segons l'últim informe de CBRE, el 70% de la superfície d'oficines contractada en el 2021 pel sector tecnològic ha tingut una ubicació, Barcelona. Aquest lideratge, de fet, escala a l'àmbit europeu: la capital catalana també ha liderat el rànquing de les ciutats amb major exposició al sector tecnològic, amb un 48%, per davant d'Àmsterdam (37%), Dublín (31%), Bucarest (29%) i Londres (29%). 

Un dels principals motius de la consolidació de Barcelona com a pol d'atracció del sector tecnològic és el 22@. En aquest sentit, l'informe de CBRE apunta que la zona de Torre Glòries s'està convertint en una extensió del districte financer tradicional (CBD), amb el 80% dels seus edificis amb una qualitat de Grau A, una desocupació inferior a les xifres de la zona prime de la ciutat i unes rendes molt pròximes als 30 euros per metre quadrat que marquen els màxims de la ciutat. “El sector tecnològic ha anat guanyant pes en el mercat de Barcelona en els últims tres anys fins a convertir-se en el principal sector en termes de contractació”, ha assegurat el director de CBRE a Barcelona, Xavier Güell, en el marc de l'esdeveniment Tendències 2022.

 

"Vuit de les deu empreses més grans del món ja són tecnològiques, quan en el 2014 tan sols hi havia tres. És evident que aquest és el sector del present i del futur. Barcelona és una ciutat amb una gran exposició al sector tecnològic i el seu mercat està avançant amb força gràcies a l'embranzida d'aquesta indústria. En 2017, Barcelona va ser la setena ciutat europea amb més exposició al sector tecnològic i en 2021 ha aconseguit la primera posició”, ha afegit Güell.

L'informe de CBRE destaca el creixement de la renda. Però malgrat ser una de les ciutats europees on més ha augmentat en els últims sis anys, Barcelona continua sent molt competitiva en termes de rendes d'oficines i CBRE preveu que la ciutat mantingui importants increments en els pròxims exercicis. 

Radiografia de la contractació

En termes de contractació de metres quadrats, la ciutat ha registrat una “progressió forta i sostinguda” des del 2013. En 2015 i 2019, la ciutat va aconseguir el seu rècord històric, amb 400.000 metres quadrats, i una forta caiguda en 2020. En conseqüència d'aquesta caiguda, en el 2021, la contractació a Barcelona ha experimentat un creixement del 90% amb el sector tecnològic com a principal impulsor. De fet, ha estat el responsable de la contractació del 50% dels metres quadrats que s'han llogat durant aquest exercici a la ciutat.

En aquest context, un dels sectors amb millors perspectives de futur és el gaming. Aquest sector ha incrementat la seva activitat en el 2021 i ha estat un dels més resilients durant la pandèmia, protagonitzant tres operacions rellevants a Barcelona: Smilegate, Scopely i la danesa IOI. Actualment aquesta indústria ocupa a Barcelona 40.000 metres quadrats. “El sector tecnològic apunta cap al món del gaming i Barcelona està posicionada bé en aquesta indústria”, ha assegurat Güell. A escala global, el gaming mou actualment 176.000 milions de dòlars, lleugerament per sota dels 219.000 milions de dòlars generats pel major sector de l'entreteniment, la televisió. No obstant això, les dades apunten a un creixement exponencial del gaming en els pròxims anys, igualant les xifres de la televisió en 2024.

Més informació
Psquared prepara la cartera: 20 MEUR per comprar més oficines per startups
La contractació d'oficines a Barcelona creix un 56%
El mercat d’oficines de Barcelona agafa aire: puja la disponibilitat
Avui et destaquem
El més llegit