El 54% de les dones a les cooperatives de treball són directives

Aquesta xifra és 15 punts superior a la registrada en anys anteriors, quan aquest percentatge se situava en el 39%

Un 15% más de mujeres ocupan puestos de dirección en las cooperativas | iStock Un 15% más de mujeres ocupan puestos de dirección en las cooperativas | iStock

El 54% de les dones estan en llocs de direcció i comandament a les cooperatives de treball, xifra que és 15 punts superior a la registrada en anys anteriors, quan aquest percentatge se situava en el 39%, segons es desprèn d'un estudi sobre la realitat social i laboral de les dones en les cooperatives de treball realitzat per la Confederació Espanyola de Cooperatives de Treball Associat (Coceta).

Durant la presentació de l'estudi, la directora de Coceta, Paloma Arroyo, ha afirmat que aquest avanç és "molt significatiu". A més, ha assenyalat que el perfil de les dones en les cooperatives de treball es caracteritza per ser dones casades, joves i amb formació elevada. Per a Arroyo, la cooperativa és una fórmula empresarial que permet la conciliació i, a més, les mesures de flexibilitat són les que permeten que la dona no solament treballi, sinó que "cuidi de si mateixa i de la família".

A més, ha destacat que en l'últim any ha augmentat en set punts el nombre de sòcies indefinides i ha afegit que les cooperatives de treball són un clar exemple d'equitat de gènere. A més, considera que cal incrementar la participació de la dona al món laboral per aportar també major riquesa a les empreses.

Bones pràctiques en igualtat

També ha instat a elaborar un catàleg de bones pràctiques en equitat de gènere, perquè pugui servir per a la seva transposició a altres cooperatives, ja que "el que no es veu, no s'aprecia i el que no es veu en matèria de conciliació de cooperatives, difícilment es pot implantar en unes altres", ha afegit.

Per la seva banda, la ministra de Treball en funcions, Magdalena Valerio, ha destacat que a Espanya existeixen més de 19.370 cooperatives, que empren a més de 384.000 persones, de les quals el 48,9% són dones, cosa que implica gairebé una total equiparació numèrica. No obstant això, Valerio ha deixat clar que encara que les dones han anat guanyant terreny a poc a poc a Espanya de manera imparable, encara "queda molt camí per recórrer i molt a fer perquè la igualtat formal sigui real en la vida quotidiana".

Pedreño: "El moviment cooperatiu busca mantenir a les persones perquè és bàsic per recuperar els pobles abandonats"

La vicepresidenta de Coceta, Malena Riudavets, ha assenyalat que les tendències actuals són complicades i que la bretxa de gènere trigarà 100 anys a tancar-se en més de 106 països. "El treball de les dones continua sense tenir-se en compte i solament 60 països han millorat la seva bretxa", ha apuntat, després de ressaltar que Espanya encara contiunua estant en el lloc 25 en el rànquing d'igualtat de gènere, malgrat les millores implantades.

Mentrestant, el president de Coceta i Cpees, Juan Antonio Pedreño, ha afirmat que les cooperatives són un exemple de democràcia en el treball i ha ressaltat que el cooperativisme està apostant per la dona. De fet, ha apuntat que el 50% de l'ocupació de les dones s'està creant al món de la cooperativa. "El moviment cooperatiu busca mantenir les persones, les dones i als homes, perquè és bàsic per recuperar els pobles abandonats i evitar que es continuï creixent en l'abandonament de les persones", ha afegit.

Més informació
Quan l'ètica i la sensibilitat són rendibles econòmicament
Violència econòmica de gènere, una realitat silenciada
Bretxa de gènere també en la internacionalització
Joves per trencar la bretxa de gènere
Avui et destaquem
El més llegit