Si el coronavirus t'aïlla, estàs de baixa per accident laboral

El Govern central aprova considerar els afectats pel COVID-19 incapacitats temporals per tal que puguin cobrar el 75% del sou els dies que no treballin amb càrrec a l'administració

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, portaveu del Govern espanyol, anuncia les mesures per als malalts i aïllats per coronavirus | Europa Press La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, portaveu del Govern espanyol, anuncia les mesures per als malalts i aïllats per coronavirus | Europa Press

Segueixen arribant mesures per fer front als reptes que deixa el coronavirus. El Govern central ha aprovat un reial decret llei segons el qual les persones infectades per la malaltia o aïllades davant la sospita que puguin patir-la es considerarà que es troben en baixa laboral per accident de feina

D'aquesta manera, a partir del dia després a la baixa passaran a cobrar el 75% de la base reguladora amb càrrec a l'administració. Segons ha anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, després del Consell de Ministres, s'aplica un estatus d'incapacitat temporal als empleats que estiguin contagiats o en aïllament preventiu.  

Més info: Ha arribat el moment del teletreball?

Això canvia la situació dels aïllats, ja que fins ara es considerava que estaven de baixa laboral però per malaltia comuna, segons havia anunciat el ministeri de Seguretat Social fa dues setmanes. En aquests casos, a partir del quart dia la retribució baixa al 60% de la base reguladora.  

Moratòria en les cotitzacions

A més, el Consell de Ministres també ha aprovat una moratòria de les cotitzacions a la Seguretat Social de tres mesos. Això s'aplica tant a les empreses com a les persones autònomes de les zones geogràfiques i sectors que es consideren més afectats, que encara s'han de concretar. 

"Les cotitzacions podran ser abonades, en el termini d'un any, a comptar des del seu guany, sense recàrrecs ni interessos de cap tipus", ha avançat el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions a través d'un comunicat. Tot i que ja s'ha aprovat la mesura, fins al Consell de Ministres de divendres no es tractarà el tema.   

D'altra banda, el pla de xoc de mesures econòmiques que va anunciar el dilluns el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, es gestarà el dijous, quan es reunirà amb els sindicats i les patronals. Aquell mateix dia, el Consell de Ministres es tornarà a reunir per valorar l'informe dels experts sanitaris i analitzar si calen més mesures.  

Aquest dimarts també s'han prohibit tots els vols directes entre els aeroports de l'Estat espanyol i els d'Itàlia, una mesura que entra en vigor a mitjanit i s'allarga durant 14 dies, fins el 25 de març. També s'han suspès tots els viatges de l'Imserso durant un mes, i els esdeveniments esportius i competicions nacionals professionals i no professionals se celebraran a porta tancada.  

Més informació
BBVA, Santander, Volkswagen... Com reaccionen les grans empreses al coronavirus?
Les aerolínies calculen pèrdues de 40.000 MEUR pel coronavirus
El preu del coronavirus
Avui et destaquem
El més llegit