El coronavirus provoca una "pertorbació sense precedents" en l'economia

El Banc d'Espanya reclama una "resposta fiscal més ambiciosa i coordinada" a nivell europeu per fer front als efectes de la pandèmia

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, sobre el coronavirus | Europa Press El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, sobre el coronavirus | Europa Press

El Banc d'Espanya ha assegurat que la crisi del coronavirus és una "pertorbació sense precedents" per a l'economia que tindrà un impacte "molt notable". El seu governador, Pablo Hernández de Cos, ha admès que el deteriorament de l'activitat econòmica a curt termini pot ser "molt agut" i que les polítiques públiques són "crucials" per evitar que la caiguda "transitòria" es converteixi en una crisi "persistent".

En aquest sentit, ha reclamat una "resposta fiscal més ambiciosa i coordinada a escala europea". Segons el Banc d'Espanya, la duració dels efectes de la pandèmia dependrà de la capacitat de reduir nous contagis però també "de les polítiques per atenuar l'impacte derivat del cessament d'activitat de moltes empreses i de les conseqüents pèrdues de feina".

Més info: "Me'n vaig a l’atur"

El governador del Banc d'Espanya destaca la decisió del Banc Central Europeu (BCE) per fer compres addicionals d'actius de fins a 750.000 milions d'euros fins a finals d'any, "que poden perllongar-se més enllà si fos necessari". "Les compres seran de valors tant de deute públic com privat i es faran de forma completament flexible, tant pel que fa a la distribució temporal com als actius que s'adquiriran sota el programa", ha afirmat el Banc d'Espanya.

Segons indica el regulador, la flexibilitat és "essencial per evitar eventuals deterioraments addicionals de les condicions financeres del conjunt de l'àrea i dels diversos països". El Banc d'Espanya destaca així el "compromís" del BCE per "vetllar per a què tots els sectors de l'economia puguin beneficiar-se d'unes condicions de finançament favorables que els permeti absorbir de la millor manera possible aquesta pertorbació".

Més informació
Un 65% més d'empreses se sumen als ERTO en només 24 hores
L'impacte econòmic del coronavirus: un 1,7% del PIB català
Economia de "guerra": Torra vs. Sánchez
Avui et destaquem
El més llegit