"El MWC no se celebra per mala gestió i incompetència de Hoffman"

Fonts de les empreses expositores i properes a GSMA expliquen a VIA Empresa el motiu ocult de la cancel·lació de Mobile World Congress

John Hoffman és el CEO de GSMA. | ACN John Hoffman és el CEO de GSMA. | ACN

Per què l'ISE s'ha celebrat a Àmsterdam amb "tota normalitat", mentre que el Mobile World Congress (MWC) s'ha acabat cancel·lant "suposadament" pel risc del coronavirus? La fira de la capital dels Països Baixos que l'any vinent arriba a Barcelona congrega més de 55.000 assistents d'arreu del món, i també ha patit cancel·lacions d'empreses importants, sobretot xineses, però, malgrat tot ha tirat endavant i està sent tot un èxit. "El MWC no se celebra per una mala gestió, nefasta i incompetència de John Hoffman", apunten fonts de les empreses expositores i properes a GSMA en una conversa amb VIA Empresa. Quin ha paper ha tingut el CEO de GSMA durant la crisi del coronavirus al MWC? Què hi ha darrere del relat de "la força major"? Qui cobrirà les despeses de les cancel·lacions dels congressistes? "Diuen que és força major, però deixaran arruïnada a moltíssima gent", etziben. 

Més info: La crisi del MWC: risc de coronavirus o evitar un congrés fantasma?

Hoffman esquivava aquest dijous qualsevol pregunta vinculada amb la gestió de l'organitzadora durant la roda de premsa de cancel·lació del congrés. Insistia una i altra vegada que "la nostra prioritat ha estat molt clara i simple: la seguretat i la salut de tothom i la reputació del Mobile World Congress", però tant ell com el director general de GSMA, Mats Granryd, evitaven donar resposta als costos o les responsabilitats de la suspensió del MWC. El titular més repetit de la roda de premsa pretenia no deixa marge de dubte i té per objectiu curar-se en salut davant les més que possibles denúncies d'empreses i congressistes que vindran: "Són causes de força major".  

"El MWC no se celebra per mala gestió, nefasta i incompetència de John Hoffman"

Tant és així que aquestes fonts asseguren que Hoffman estava "missing" i "ha estat desaparegut diversos dies" des del 23 de gener al sopar del Círculo Ecuestre​ fins aquest passat dimecres al migdia on va convocar una reunió d'urgència per decidir si tiraven endavant o no el congrés. Fins llavors, l'única trobada convocada per la GSMA era la reunió que s'havia de celebrar aquest divendres i que ja estava prevista des de feia mesos, com és habitual pocs dies abans del MWC.

De fet, durant la roda de premsa d'aquest dijous, el conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat, Jordi Puigneró, era preguntat sobre si el Govern havia parlat amb les empreses que ja havien confirmat la seva cancel·lació, però ell mateix reconeixia no haver fet "cap gestió extraordinària en aquest sentit perquè qui organitza l’esdeveniment és qui ha al darrere". És a dir, la GSMA que a priori "està en contacte permanent amb les empreses." 

Hoffman: "Són causes de força major" 

Les fonts de les empreses expositores tenen molt clar que l'ISE no s'ha cancel·lat perquè hi ha hagut una gestió de la crisi del coronavirus amb les diferents empreses organitzadores a través de reunions. No ha estat el cas, apunten, de Hoffman amb el MWC. 

La gestió del MWC i de l'ISE? Dos models diferents

El CEO d'Integrated Systems Events (ISE), Mike Blackman, explicava a l'opinador d'aquest diari i etnògraf Josep Maria Ganyet que de les 258 empreses xineses previstes, fins a 50 van cancel·lar la seva assistència. A aquesta xifra ja superior a la del MWC encara s'hi han de sumar les cancel·lacions de 22 empreses més de fora de Xina com, per exemple, LG que és la més gran. AIxò representa fins a un 4% del total de les companyies que tenien previst assistir-hi. "L'ISE s'ha fet amb tota tranquil·litat i normalitat", reiteren.  

Més info: Protegits de l’apocalipsi zombie

Des d'Àmsterdam, Ganyet fa la següent reflexió: "En un moment de pausa se m'acut d'entrar a Twitter i me n'adono de tot el que està passant. Resulta que al món hi ha l'apocalipsi zombie i pel que sembla els únics que ens salvem som els que ara som en aquesta bombolla que és l'ISE d'Amsterdam. Desenes d'empreses cancel·len la seva assistència al MWC que fan cancel·lar al seu torn l'assistència del MWC a Barcelona que em fa pensar que entre tots hem cancel·lat la raó. Sony no va a Barcelona? Però si els tinc a davant presentant una pantalla de 110 polzades a 16K d'oferta a 1 milió d'euros!"

Ganyet: "Sony no va a Barcelona? Però si els tinc a davant presentant una pantalla de 110 polzades a 16K d'oferta a 1 milió d'euros!"

Les fonts properes a GSMA expliquen també a VIA Empresa que la GSMA no ho tenia tot controlat en l'àmbit sanitari i de prevenció. "Quan un compara la tranquil·litat amb què s'ha celebrat aquesta setmana l'ISE d'Àmsterdam amb la cancel·lació del MWC, un es pregunta, com és possible?", es qüestiona. Alhora, també sostenen que la fira dels Països Baixos ha pres "mesures raonables" seguint les directrius de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), mentre que, assenyala, les del MWC "són mesures innecessàries que han generat desconfiança i han alimentat la por al contagi".

Què podria haver fet Hoffman?

Tant és així que les fonts esmentades asseguren que Hoffman podria haver fet més rodes de premsa per donar més tranquil·litat de la mà de les administracions i del sistema sanitari, alhora que podria haver-se deixat veure pels muntatges de Fira de Barcelona "sense màscara" i "donant la mà als representants d'empreses xineses". 

"I la GSMA? Tots els expositors són membres d'aquesta associació, i al seu consell estan els més importants; el seu president és el d'Orange [Mats Granryd], però quina és la capacitat de Hoffman de liderar el seu consell o els principals expositors?", reflexionen. 

De fet, durant la roda de premsa, tant els Ajuntaments de Barcelona i l'Hospitalet com el Govern espanyol i català lamentaven la decisió tenint en compte que ni Barcelona, ni Catalunya, ni Espanya "s'han vist afectades en cap cas" pel coronavirus i s'està generant una "alarma social" amb molt més soroll del que realment és.

"Les mesures sanitàries del MWC eren innecessàries i han generat desconfiança i han alimentat la por al contagi"

La tensió estava molt present a la roda de premsa d'aquest dijous i és que les administracions parlaven amb precaució i cautela, al mateix temps que mostraven la seva "comprensió" amb la decisió de la GSMA, però es palpava a l'ambient que no entenien els motius reals. "El Mobile no s'ha cancel·lat per una força major, sinó per un error humà freqüent, la incompetència", asseguren les fonts mencionades.

Ja és massa tard per fer marxa enrere, però el CEO de GSMA encara és a temps "d'asseure's amb els seus clients, que a més són els seus socis". 

Tirar pilotes fora

Hoffman es disculpava aquest dijous per carta, i després de no haver-ho fet a la roda de premsa, amb els participants del MWC, però advertia que no podrà contestar totes les preguntes "immediatament". Preguntes vinculades amb les possibles indemnitzacions als assistents per les pèrdues econòmiques que això representa. "Si us plau, contacti amb Atenció al Client si necessités cap altra assistència. Amb tot, en aquest moment no podem contestar totes les seves preguntes immediatament. Treballarem diligentment per contactar amb vostè tan aviat com puguem amb més informació i amb més detall sobre la seva petició particular", escrivia.

"És una situació de força major", repetia una i altra vegada. "Els termes dels contractes es basaran en allò que especifiquin, però cal tenir en compte que la GSMA ha pres aquesta decisió tenint en compte la pandèmia", sentenciava. Però el coronavirus no és una pandèmia segons l'OMS, sinó una epidèmia perquè el primer terme fa referència a la propagació mundial d'una nova malaltia. Segons Acierto.com, per fer front a la situació, la GSMA hauria de tenir contractada una cobertura d'epidèmia o una d'específica que contempli la cancel·lació del congrés per aquest cas o un altre de similar. En aquest sentit, les fonts de les empreses expositores i properes a GSMA defensen que "una força major és una cosa imprevista que no es pot aturar". 

A l'espera de l'edició del MWC 2021, 500 dels expositors del total de 1.300 de l'ISE que hi participen aquest any, ja han reservat 47.000 metres quadrats de la fira, que el 2021 se celebrarà a Barcelona. "El Mobile s'ha cancel·lat per la caiguda en dominó d'expositors i visitants, cert, però això no ha estat culpa del coronavirus sinó per causa de la mala gestió", conclouen les fonts de VIA Empresa

Més informació
Les pèrdues econòmiques del MWC20
Barcelona Tech Spirit, l'alternativa emprenedora del MWC
Avui et destaquem
El més llegit