¡A por el MWC!

Hoffman passa la setmana a Barcelona i insisteix que la GSMA no té cap intenció de moure el congrés perquè el seu "ecosistema" és "ideal"

Un dels pavellons del MWC | Europa Press Un dels pavellons del MWC | Europa Press

No, no i no. El Mobile World Congress no es mourà i la discussió acaba aquí. El CEO de la GSMA, John Hoffman, ha acabat fart aquesta setmana de respondre una vegada i una altra a preguntes vinculades amb la possibilitat que el congrés se'n vagi a Madrid -o a qualsevol altre lloc- i és per això que, després d'escoltar la mateixa cançó de sempre, demana als barcelonins que confiïn en el seu ecosistema, en la seva ciutat i en les seves possibilitats. Durant la presentació del MWC2020 -que se celebra entre el 24 i el 27 de febrer-, ja va assegurar que "no hi ha hagut cap tipus de reunió ni de discussió ni a Madrid ni a cap altre lloc" i va tornar a insistir en la mateixa idea durant un sopar organitzat pel Círculo Ecuestre a finals de setmana. "No us heu de preocupar perquè el vostre ecosistema és el que permet que nosaltres ens sentim benvinguts".

Més info: MWC20: "No hi ha discussió; seguirem a Barcelona"

Com si d'una relació de parella es tractés, Barcelona, en comptes de viure el moment i gaudir del seu vincle amb la GSMA, es mostra preocupada per no perdre-l, mentre que els organitzadors del congrés calmen els seus ànims, li tiren floretes i insisteixen que no hi ha res a témer. "El 2011 decidim quin és el millor entorn per al nostre futur i vam veure que la nostra llar continua estant a Barcelona", diu un Hoffman que es nota que estima la ciutat, però que ja està visiblement esgotat de la falta d'autoestima de la societat barcelonina.

Relat: "Hoffman és un dels ambaixadors més importants de la ciutat"

El Círculo Ecuestre s'omple d'empresaris que vénen a escoltar les seves paraules. Entre ells, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, la CEO de Savills Aguirre Newman Barcelona, Anna Gener o la cofundadora i CEO de B-wom, Helena Torras. Després d'una elegant presentació del personatge protagonitzada pel president de Fira de Barcelona, Pau Relat, qui el va batejar com a "un dels ambaixadors més importants de la ciutat", Hoffman recorda que "quan viatjo pel món, moltes persones no diuen que aniran al MWC, diuen que aniran a Barcelona i això és per vosaltres". Pel seu atractiu, per la seva gent, pel seu ecosistema, "la cultura, la història rica, l'arquitectura fantàstica, les muntanyes i el mar a un pas la una de l'altre, la gastronomia...".

La (in)seguretat de Barcelona

La llista de factors que enamoren de Barcelona és interminable. Però, què es pot millorar? El missatge d'Hoffman és clar: "Equlibrar aquesta dificultat de confiança i sobreconfiança, no arribar a l'extrem de ser arrogant, cal confiar en un mateix però sense projectar preocupacions, sinó seguretat". Davant aquest toc d'atenció, Relat admetia que "tenim una ciutat increïble, però nosaltres mateixos no ens ho creiem ni ho posem en valor". És per això que el president de Fira de Barcelona demana "no caure en l'autocomplaença" perquè, "en el moment en què ens posem a treballar el sector públic i el privat, com a ciutat i com a projecte som imbatibles".

I si Barcelona es mostra així, de poc serviran amenaces com la de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, de emportar-se el congrés a la capital espanyola. Una possibilitat que ni el propi Hoffman contempla i que, després de ser preguntat per si tindria el mateix èxit el MWC a Barcelona que a Madrid, la seva resposta va ser: "Sense comentaris". En aquest sentit, Relat va posar damunt la taula que quan s'apropa la fira del mòbil "sempre apareix una amenaça de tempesta", però va assegurar que "treballant junts com sempre farem que llueixi el sol".

Pau Relat i John Hoffman en el Círculo Ecuestre

Pau Relat i John Hoffman al Círculo Ecuestre

També la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, va avisar que "hi ha coses que no es copien ni es paguen amb diners" i va recordar que "a Catalunya estem molt millor posicionats que a Madrid". A més, el CEO de la GSMA té una relació especial amb Barcelona i és que durant tots aquests anys i gràcies a "la seva capacitat per connectar amb els sectors professionals", com subratllava Relat, "ha fet molt bons amics" a la capital catalana. "Ha estat i és un dels principals constructors de valor d'aquesta ciutat i hem d'agrair aquesta magnífica labor que fa i ha vingut fent", insisteix el president de la Fira.

Més enllà del cim de l'èxit

Hoffman, que és arquitecte de formació, no coneixia la ciutat comtal abans del 2005, quan es va celebrar per primera vegada el congrés de mòbils. Llavors va veure "una comunitat ansiosa i molt ben disposada i per això decidim venir". Aquell any van tenir un creixement exponencial d'assistents a la fira i això encara va enganxar més la GSMA a Barcelona. Però cada nova edició es converteix en un nou repte a afrontar i el CEO de la GSMA confessa que "és dur mantenir-se en el cim i mantenir la viabilitat de voler fer bé les coses". "Si no et vas reinventant cada dia, setmana, any, la gent s'avorreix i no vol tornar", apunta.

Hoffman: "Cal equlibrar aquesta dificultat de confiança i sobreconfiança, cal confiar en un mateix però sense projectar preocupacions, sinó seguretat"

Justament per això, aquesta edició del MWC ve més carregada que mai de novetats. A part de doblar l'espai del 4YFN, de continuar potenciant el YoMo -que comptarà amb més de 20.000 nens- i, per descomptat, de muntar un Mobile amb el més innovador del mercat; aquest any s'estrena l'Xside, un festival de música electrònica i experimental que realitzaran en col·laboració amb el Sónar. "Ni tan sols m'agrada la música electrònica i no sé qui són aquests que actuen", bromeja Hoffman. Ho fa per explicar la necessitat d'innovar a cada moment, de mantenir enganxats als assistents de sempre i de cridar l'atenció d'un nou públic. "La gent no només ve per fer negocis, sinó també per fer networking" i aquest és un dels propòsits del festival. "És com si m'estigués despullant i hem tingut molta sort de tenir un partner com Sónar, és una aliança boníssima", aplaudeix.

Les xifres per a aquesta edició superen totes les xifres vistes fins ara. Més de 8.000 CEOs de tot el món trepitjaran Barcelona per gaudir del gran esdeveniment, entre el 55% i el 60% d'assistència és d'executius sènior, hi haurà més de 3.000 expositors, generarà un impacte econòmic per a la ciutat de 492 milions d'euros i generarà 14.100 llocs de treball provisionals per a la data.

Un MWC a l'última i amb els millors

A més, com el gran congrés que és, el MWC no pot deixar de banda la realitat en què vivim. És per això que Hoffman, que llueix un pin de l'Agenda 20/30, mostra el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible malgrat que el congrés ha estat reconegut pel Guiness World Record com la fira més gran neutra en carboni.

També va mostrar el seu compromís amb què les nenes estiguin en contacte amb la tecnologia des de ben petites perquè després vulguin estudiar carreres tecnològiques i hi hagi més referents femenins en aquest terreny, va advocar per un canvi en el sistema educatiu perquè es basi en l'aprenentatge en equip i s'ensenyi a utilitzar eines digitals i va demanar a les administracions que es posin les piles en matèria regulatòria per mantenir la seguretat i la privadesa. "És un grandíssim repte per a nosaltres", va postil·lar. Això per no parlar del 5G, la Intel·ligència Artificial, el IoT, la connectivitat sense límits i milions de coses més.

Pau Relat y John Hoffman en la conferencia del Círculo Ecuestre | ACN

Pau Relat i John Hoffman a la conferència del Círculo Ecuestre | ACN

Hoffman no es va oblidar de cap detall i també va dirigir unes boniques paraules a tots els partners del MWC, especialment, als Mossos d'Esquadra: "La seguretat pública que teniu és fantàstica!", deia. "Sempre ens hem focalitzat molt en la seguretat perquè si no la gent no tornaria, si haguéssim de fer-ho sols, no podríem".

Com deia Relat, cal "creure en les vostres possibilitats i continuar treballant" perquè "de tots depèn aquesta autoestima". De moment, i per a aquesta edició, "desitgeu-nos sort", demana Hoffman. Una sort que no li cal gaire desitjar perquè les previsions ja superen qualsevol rècord que hagi pogut tenir el Mobile a Barcelona. A por el MWC!

Més informació
Realment Madrid pot acollir el MWC?
Chacón, sobre el MWC i Madrid: “Hi ha coses que no es paguen amb diners”
Avui et destaquem
El més llegit