La crisi del MWC: risc de coronavirus o evitar un congrés fantasma?

La GSMA insisteix en què la cancel·lació de l'esdeveniment ha estat per una causa de "força major" i assegura que aquesta "era la única opció"

Roda de premsa de valoració de cancel·lació del MWC amb Ada Colau, Pau Relats, John Hoffman, Jordi Puingeró, Núria Marin, Mats Granryd, Teresa Cunillera i Núria Marín | ACN Roda de premsa de valoració de cancel·lació del MWC amb Ada Colau, Pau Relats, John Hoffman, Jordi Puingeró, Núria Marin, Mats Granryd, Teresa Cunillera i Núria Marín | ACN

"Avui és un dia trist i fosc, però sabem que el sol tornarà a sortir, tot té a veure amb el futur". El CEO de la GSMA, John Hoffman, ha provat de calmar els ànims de les administracions, de la ciutadania i de tots els agents implicats en el Mobile World Congress (MWC) després que aquest dimecres al vespre l'organització decidís finalment que aquest any no se celebrés el congrés pel risc de contagi del coronavirus i/o per prevenir un congrés fantasma. O les dues coses (o més). La sala de premsa del pavelló 8 de Fira de Barcelona a Montjuic s'omplia de mitjans de comunicació en busca d'una explicació que justifiqués per què es cancel·la el MWC2020 a Barcelona, però no el congrés ISE a Àmsterdam -que acull més de 55.000 assistents- o el saló de l'automòbil de Ginebra. "Són causes de força major", insisteix la organització.

Més info: Fins aviat, Mobile World Congress

Era difícil dissimular les cares llargues i descol·locades de la GSMA i dels representants de les administracions públiques. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha donat el tret de sortida a la conferència de premsa assenyalant que ja "estava tot preparat per tenir la millor edició del MWC" i donant pas al director general de la GSMA, Mats Granryd, que, després de mostrar la "màxima solidaritat" amb les víctimes de l'epidèmia, ha volgut enviar un missatge de calma sostenint que, d'una banda, "estar junts [amb les administracions] ens fa ser més forts" i, de l'altra, insistint en la idea que "ens ha estat impossible tirar endavant amb l'esdeveniment per la conjuntura" que afecta a escala global.

Però, qui pagarà el cost de tot això? Qui compensarà els hotelers, els restauradors, el transport privat, els treballadors contractats i les empreses afectades? Probablement ningú. "No comentarem res sobre pòlisses d'assegurances perquè són causes de força major". Ha estat la frase més repetida durant tota la roda de premsa, una frase que ha servit també per esquivar responsabilitats. Si un vol surt amb retard per causes climatològiques, el viatger no té compensació de cap mena. Segurament amb això serà el mateix. "Volem mitigar el risc que comporta que es reuneixin més de 100.000 persones d'arreu del món", repeteix Granryd.

Els cost de la cancel·lació

Se sabia que l'esdeveniment havia de generar un impacte econòmic per a la ciutat de 492 milions d'euros, així com 14.100 llocs de treball provisionals per a la data en els més de 240.000 metres quadrats de fira, on s'aplegarien més de 8.000 consellers delegats i delegacions de governs de més de 179 països i, tot que el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, apunta que "Fira ha diversificat el seu risc i ha anat incorporant salons rellevants que fan que pugui assumir molt millor que al passat una circumstància així", el MWC representa aproximadament el 30% de la facturació de Fira. Però el que encara no se sap és quins costos extres comporta la cancel·lació del congrés, cosa que ni la GSMA ni Fira no han quantificat encara.

Hoffman: "La nostra prioritat ha estat molt clara i simple: la seguretat i la salut de tothom i la reputació del Mobile World Congress"

"No és una qüestió de diners", apunten, mentre que asseguren que "la nostra prioritat ha estat molt clara i simple: la seguretat i la salut de tothom, i la reputació del Mobile World Congress". En aquest sentit, Hoffman recorda que el congrés "té impactes sobre les nostres vides i la quotidianitat de les empreses", mentre que el director general de la GSMA desvincula la situació de qualsevol qüestió vinculada amb la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units.

Però mentre ahir l''Organització Mundial de la Salut (OMS) es mostrava favorable a que el Mobile World Congress se celebrés "prenent les mesures adequades", la GSMA el cancel·lava argumentant que les declaracions tant del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de les Malalties (ECDC) van en línia amb la seva decisió. I cancel·lava el MWC, però també anul·lava la celebració de tots els esdeveniments paral·lels que hi estaven vinculats: el 4YFN, el YoMo i l'XSide. L'OMS, però, no ha decretat l'epidèmia global, tot i que el seu màxim responsable, Michael Ryan, admetia que "no hi ha risc zero" en cap esdeveniment massiu.

Un MWC amb menys empreses?

Sense deixar clara la qüestió econòmica, i sempre emparant-se en les "causes de força major", Hoffman sosté que "hem analitzat la situació i moltes coses amb detall", però afirma que, després que més d'una quarantena d'empreses confirmessin que no assistirien, la GSMA va veure clar que "no hi serien la gran majoria dels que havien plantejat assistir" i que així tampoc no es podia celebrar el MWC. No queda clar, però, si la cancel·lació és només per "forces de causa major" o perquè hagués estat un congrés desert. O per les dues coses, o més que no han transcendit. "Tot té a veure amb el futur", insisteix Hoffman.

Hoffman: "Retardar-lo és impossible perquè no es pot predir quan remetrà aquesta situació"

La incertesa, a més, impedeix completament un possible ajornament del Mobile perquè, subratlla Hoffman, "retardar-lo és impossible perquè no es pot predir quan remetrà aquesta situació". Amb tots aquests arguments sota el braç, el CEO de la GSMA ho ha tornat a deixar clar: "No es pot celebrar, és impossible".

Mentrestant, tots els representants presents de les diferents administracions públiques han lamentat la cancel·lació de l'esdeveniment. El president de Fira de Barcelona ha mostrat la seva "comprensió" malgrat la "tristesa" que comporta aquesta situació perquè es tracta d'un congrés "que té una importància significativa en termes econòmics per al país". I més encara quan ni Barcelona, ni Catalunya, ni Espanya "s'han vist afectades en cap cas" i s'està generant una "alarma social" amb molt més rebombori del que realment és.

Objectiu 2021: el millor MWC de la història?

"Demà mateix començarem a treballar per celebrar la millor edició de la història", han garantit tots els responsables de les diferents administracions, que han hagut de fer bon paper davant la GSMA per la decisió presa. Colau ha tornat a insistir en què "la ciutat estava preparada", tot i que ha mostrat la seva comprensió "perquè entenem que és una circumstància imprevisible que ha generat una sèrie de cancel·lacions ha fet prendre una decisió molt difícil perquè té un impacte fort a la nostra ciutat".

La GSMA i les administracions públiques compareixen després de la cancel·lació del MWC | MEM

La GSMA i les administracions públiques compareixen després de la cancel·lació del MWC | MEM

Per la seva banda, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha volgut deixar ben clar que "la suspensió no és conseqüència d’un ambient insegur en termes sanitaris a Barcelona, ha estat una qüestió de por global" i ha insistit en la idea que "el nostre sistema està preparat". I és que, d'alguna manera, la cancel·lació del MWC genera una alarma social probablement infundada. En la mateixa línia, la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha volgut quedar-se amb el missatge que "en el futur ens tornarem a veure" i també ha subratllat que "no hi ha cap perill de salut pública". "Avui estem lamentant una no celebració, però comencem a preparar el MWC21, en sortirem més forts i compromesos", ha sentenciat.

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha tancat la conferència amb un missatge d'esperança: "Són dies complicats per a tots, també des d’un punt de vista anímic, però hem de mirar endavant perquè les crisis també són oportunitats i aquesta ha de servir per continuar sumant i treballar plegats". Perquè aquesta "és la forma de garantir i construir el futur" i, com diu Hoffman, "avui és un dia trist i fosc, però sabem que el sol tornarà a sortir".

Més informació
Les pèrdues econòmiques del MWC20
Per què parlem de negocis si és un tema de salut?
Les últimes retirades del MWC: Rakuten, AppsFlyer, Royole, AT&T i McAfee
¡A por el MWC!
Avui et destaquem
El més llegit