CA | ES

Brussel·les empitjora els nombres de Sánchez

La Comissió Europea preveu que Espanya tingui un dèficit del 2% el 2020, un 0,9% més que el que pronostica el Govern socialista

L'eurocomissari d'economia, Pierre Moscovici | ACN L'eurocomissari d'economia, Pierre Moscovici | ACN

Brussel·les preveu que Espanya tingui un dèficit del 2,3% per al 2019 i del 2% per al 2020, un 0,3% i un 0,9% més que el que pronostica el Govern de Pedro Sánchez. En les seves previsions econòmiques de primavera, la Comissió Europea (CE) avisa de "l'impacte" en el balanç pressupostari dels decrets socials i l'augment de les pensions i considera que la reducció del dèficit públic serà més "lenta".

Més info: A l'Ibex no li agrada Pedro Sánchez

A finals d'abril l'Executiu de Sánchez va prometre a la CE que assoliria "equilibri pressupostari" l'any 2022 i un atur per sota del 10%. Així, en el pla pressupostari enviat a Brussel·les afirmava que el dèficit tancaria aquest any en el 2%, baixaria a l'1,1% el 2020, al 0,4% el 2021 i arribaria a l'equilibri el 2022. Tanmateix, però, ara la CE assegura que el dèficit serà del 2,3% el 2019 i del 2% el 2020.

D'altra banda, la CE torna a constatar que el passat 2018, Espanya va aconseguir situar el seu dèficit públic per sota del 3% del PIB, requisit per sortir del procediment de vigilància europea. L'Estat espanyol va quedar sotmès el 2009 al procediment de dèficit excessiu de la CE que vigila els comptes públics dels països de l'euro que sobrepassen certs límits acordats entre els socis europeus.

Atur, economia i decrets socials

Pel que fa a l'atur, la CE també preveu, com el Govern de Sánchez, que caigui per sota del 14% el 2019 i estima que se situarà en el 12,2% el 2020, una dècima per sota del pronòstic espanyol. L'Executiu de la UE considera que la creació d'ocupació es mantindrà "robusta" però alerta que s'alentirà per "la moderació de la demanda" i "l'augment del salari mínim".

Brussel·les ja va rebaixar a principis de febrer una dècima la previsió de creixement del PIB a Espanya, fins al 2,1% aquest any i a l'1,9% el 2020. Ara, la CE ha mantingut aquestes previsions que no coincideixen totalment amb les de l'Executiu socialista. Aquest és una dècima més optimista per al 2019 quan preveu un creixement del 2,2% del PIB, però comparteix el pronòstic europeu per al 2020.

Pel que fa a l'alentiment de la reducció del dèficit, la CE avisa que "els desenvolupaments cíclics favorables i la disminució dels costos de servei del deute" es veuran contrarestats per "mesures de creixement del dèficit" com la pujada de les pensions o del salari dels funcionaris".

Més informació
Sánchez dispara les inversions abans d'eleccions
Sánchez oferirà invertir a Catalunya l'equivalent al seu pes en el PIB espanyol
Sánchez dispara la despesa en obra pública
Avui et destaquem
El més llegit