Brussel·les eleva fins al 118,4% la previsió de deute públic a l'Estat en 10 anys

La Comissió Europea situa Espanya entre els països amb "alt risc" a mitjà termini en sostenibilitat fiscal, i demana "més esforços" per reduir l'indicador

El ministre d'Economia, Comerç i Empreses del govern espanyol, Carlos Cuerpo, conversant amb l'eurocomissari d'Economia, Paolo Gentiloni | ACN El ministre d'Economia, Comerç i Empreses del govern espanyol, Carlos Cuerpo, conversant amb l'eurocomissari d'Economia, Paolo Gentiloni | ACN

La Comissió Europea eleva fins al 118,4% la previsió de deute públic d'Espanya el 2034, segons apunta un informe publicat aquest dilluns. L'executiu comunitari preveu així que el deute públic espanyol sigui el 2034 sis punts superiors al que projectava en càlculs de l'any passat. En un document que avalua els equilibris macroeconòmics, Brussel·les situa l'Estat entre els països amb un "alt risc" a mitjà termini pel que fa al deute i avisa que aquest augmentarà de manera constant la pròxima dècada. És per aquest motiu que l'executiu comunitari demana a les autoritats espanyoles "més esforços" per reduir el deute, malgrat constatar "fortes reduccions de les vulnerabilitats associades als elevats nivells de deute privat i externa d'Espanya".

Les pensions, la principal causa de l'augment del deute públic

L'informe, que forma part de les anàlisis de Brussel·les per detectar desequilibris macroeconòmics als països, apunta que són "necessàries mesures addicionals per fer front a les vulnerabilitats detectades" i que Espanya assoleixi "una situació pressupostària sanejada i millori la sostenibilitat fiscal". L'augment de previsió del deute públic calculat per Brussel·les s'explica principalment pels costos associats a l'envelliment de la població, especialment les pensions.

Més info: El deute públic espanyol repunta fins al màxim històric del 116,8% del PIB

L'informe indica que Espanya té un risc "mitjà" a llarg termini i un risc "baix" a curt termini sobre les finances públiques. Aquest serà un element important per fixar la trajectòria fiscal a Espanya en les noves normes fiscals europees, que entraran en vigor un cop les aprovi el Parlament Europeu.

Segons les projeccions de Brussel·les, el deute públic espanyol caurà fins al 106,5% del PIB aquest any

Segons les projeccions de Brussel·les, el deute públic espanyol caurà fins al 106,5% del PIB aquest any i continuarà disminuint els dos pròxims anys. Després, indiquen, augmentarà durant una dècada fins a assolir el 118,4% el 2034.

Més informació
El deute públic bat un nou rècord però es manté en el 113% del PIB
El deute públic s’enfila fins als 1,42 bilions d’euros
El deute públic espanyol es dispara fins al 125,3% del PIB
Avui et destaquem
El més llegit