Díaz crea una comissió d'experts per treballar en "la jornada de les 37,5 hores"

Segons la ministra, la present legislatura serà la de la reducció del temps de treball sense reducció de les retribucions salarials

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz | ACN La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz | ACN

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat aquest dilluns la posada en marxa d'una comissió d'experts que es posarà a treballar "en les pròximes setmanes" per preparar la reducció de la jornada laboral. Segons ha explicat al Congrés, després de preparar aquest pas es procedirà a dialogar amb els agents socials. "Hem d'intentar un acord, que m'agradaria que fos tripartit, si no pot ser, serà bipartit", ha afegit. D'altra banda, la ministra ha lamentat que "cinc diputats del grup Mixt", en referència als electes de Podem, s'unissin fa dues setmanes a "la dreta i l'ultradreta" per tombar al Congrés la modificació del subsidi d'atur.

Segons Díaz, la present legislatura serà la de la reducció del temps de treball fins a les 37,5 hores a la setmana sense reducció de les retribucions salarials. A parer seu, això servirà per millorar la compatibilitat del temps de treball amb la resta dels usos del temps, el repartiment equilibrat de les "tasques de cura", la formació, l'oci o la participació social.

La mesura beneficiarà uns 12 milions de persones assalariades del sector privat

"L'Estatut del Treball del segle XXI"

Tal com ha detallat la ministra a la comissió de Treball del Congrés, la mesura beneficiarà uns 12 milions de persones assalariades del sector privat i contribuirà a millorar la productivitat i reduir la "cultura del presentisme al lloc de treball" després de quaranta anys que la jornada es fixés en un màxim de 40 hores.

Més info: PSOE i Sumar fixen una reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals

Finalment, Díaz ha indicat que un altre dels eixos de la legislatura serà abordar la reforma de l'Estatut dels Treballadors del 1980 per avançar en una nova norma bàsica: "l'Estatut del Treball del segle XXI", segons ha dit. Això permetrà adequar un marc legislatiu "obsolet als desafiaments i reptes del mercat de treball actual" tenint especialment en compte les noves tecnologies per desenvolupar i gestionar les relacions laborals.

Més informació
El mite de les 40 hores?
Ara es podria començar a reduir la jornada laboral
El govern espanyol aposta per la jornada laboral de quatre dies
Avui et destaquem
El més llegit