Digitaliza i Createc, són els programes per digitalitzar les empreses valencianes
Digitaliza i Createc, són els programes per digitalitzar les empreses valencianes

Digitaliza i Createc, així és l’aposta per digitalitzar les empreses valencianes

Les convocatòries, que tanquen els dies 19 i 20 de febrer, preveuen una injecció de 8 milions d’euros per millorar la tecnologia de les pimes

Que la digitalització és bàsica per millorar els serveis i la competitivitat de les empreses, ja ho saben molts. El gran impediment és l’accés a finançament per poder fer passos endavant. Per aquest motiu, l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) ha llançat dues convocatòries: Digitaliza, per digitalitzar les pimes, i Createc, per a projectes de creació d’empreses de base tecnològica; ambdues estan cofinançades mitjançant el Programa Operatiu Feder del País Valencià 2014-2020. En què consisteixen?

Digitaliza: robòtica, visió artificial o fàbriques virtuals

Aquesta convocatòria tanca la recepció de sol·licituds el 19 de febrer. Dona suport a la incorporació de solucions innovadores en les pimes, com dèiem, encaminades a la digitalització. Per exemple: implantació de sistemes d’informació, de control de processos productius, sistemes de captura de dades, manteniment preventiu, automatització i sensorització associats a producte, servei i procés o sistemes de planificació de recursos empresarials, de logística interna i externa, entre d’altres.

Amb un pressupost total de 6,5 milions d’euros, les mitjanes empreses poden accedir a un màxim de 30.000 euros, i les xicotetes, fins a 40.000 euros. La primera edició dels Digitaliza va ser en 2016 i des d’aleshores ha estat una empenta per a 553 projectes “madurs, complexos i amb entitat” (dels 657 que s’han presentat) amb 5,9 milions d’euros que han generat, segons dades de l’IVACE, uns nivells d’inversió de més de 29 milions. Enguany aquestes ajudes ja no tenen límit de projectes per empresa (poden presentar més d’un) i el termini d’execució s’allarga fins als dos anys.

Els fons de 'Digitaliza' s'enfoquen a l’automatització de la producció, logística avançada, impressió 3D, robòtica, visió artificial i fàbriques virtuals

Els projectes de digitalització han anat canviant en aquests tres anys. Tècnics de l’IVACE expliquen que més de la meitat de la primera convocatòria feien referència a la instal·lació  de ferramentes de gestió empresarial, com ERP o Bussiness Intelligence. En canvi, la següent edició aquesta demanda es va reduir “de manera notable” i es van incrementar els projectes enfocats a l’automatització de la producció, logística avançada, impressió 3D, robòtica, visió artificial i fàbriques virtuals.

Quines són les empreses valencianes més i menys digitalitzades? Els tècnics de l’IVACE asseguren que “tots els sectors estan participant” en la convocatòria, però tot i que “la resposta de les empreses invita a ser optimista, és cert que queda molt de camí per recórrer, en especial en el sector manufacturer”. Per contra, els sectors que lideren el procés de transformació són, especialment, els de l’automoció i les seues indústries auxiliars, el ceràmic i l’agroalimentari.

Createc: investigació, innovació i desenvolupament tecnològic

Per altra banda, les empreses que vulguen optar a les ajudes dels Createc poden fer-ho fins al 20 de febrer. En aquest cas, es concedeixen per a la contractació de serveis d’R+D, despeses de contractació de personal investigador i personal tècnic, inversió en béns d’equip o l’adquisició de drets de patents o llicències. Busquen fomentar l’emprenedoria innovadora de base tecnològica, la diversificació empresarial, el creixement econòmic i la creació d’ocupació de qualitat en el teixit empresarial del País Valencià. Les subvencions poden arribar fins als 122.500 euros per empresa. Des de la seua creació han optat a elles 141 projectes dels quals s’ha ajudat al 50% amb 2,2 milions d’euros; enguany, el pressupost és d’1,5 milions.

En aquest cas, les ajudes es destinen a xicotetes empreses (menys de 10 treballadors), amb menys de cinc anys de vida i amb un perfil clarament innovador i de base tecnològica, és a dir, que dirigeixen tots els seus recursos a la investigació, el desenvolupament tecnològic i la innovació.

La digitalització, “un pas obligatori per maximitzar el rendiment”

Els tècnics de l’IVACE afirmen que les empreses del País Valencià “són plenament conscients dels avantatges que reporta la digitalització, en especial en la reducció de despeses, millora del servei, més productivitat o accés a més informació”. A més, “tenen clar” que “és un pas obligatori per maximitzar el seu creixement i els seus nivells de rendibilitat”. En aquest procés, l’Institut Valencià ha detectat que és “necessària” la figura dels habilitadors digitals, per als quals també hi ha una altra línia d’ajudes, els InnovaTeiC.

“La major part del nostre capital humà tecnològic se’n va fora en les etapes més incipients del seu desenvolupament professional i a partir de la seua formació universitària, sobretot en STEM”

Respecte als principals obstacles que tenen els emprenedors valencians de base tecnològica, els tècnics assenyalen la manca d’accés al finançament i la gestió en les seues diferents facetes: des del màrqueting fins a les relacions amb l’Administració o la gestió de projectes.

D’ací se’n deriva una fuga de cervells tecnològica: “Som conscients que la major part del nostre capital humà tecnològic se’n va fora de les nostres fronteres en les etapes més incipients del seu desenvolupament professional i a partir de la seua formació universitària, sobretot en el marc de les carreres STEM”. “No ens queda altra que seguir esforçant-nos per atraure i retenir el talent propi i també forà per ser competitius, per part de la mateixa administració, però també amb la conscienciació del món empresarial”, defenen des de l’IVACE.

Més informació
Co-Crea-Te: la fàbrica d'emprenedors de València Activa
Com tancar l'escletxa valenciana
L’atur baixa un 16% en el País Valencià en 2018
Avui et destaquem
El més llegit