• Economia
  • La Diputació de Barcelona prem l’accelerador de l’autonomia local amb un fons de 75 milions

La Diputació de Barcelona prem l’accelerador de l’autonomia local amb un fons de 75 milions

L'ajut pretén que els ajuntaments puguin tancar l’any sense dèficit i assegurar la liquiditat del 2024

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, a la roda de premsa de presentació del nou programa d'ajut als ajuntaments | Cedida
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, a la roda de premsa de presentació del nou programa d'ajut als ajuntaments | Cedida
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
26 d'Octubre de 2023
Act. 19 de Desembre de 2023

La presidenta de la DiputaciódeBarcelona, LluïsaMoret, ha anunciat aquest migdia al Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona un fet “molt rellevant que acaba de succeir en el plenari del mes d’octubre”: la creació d’un fonsmilionari que donarà resposta a les necessitats de solvènciaeconòmica dels 311 ajuntaments de la província de Barcelona. “Es tracta d’un programa extraordinari per donar suport a l’autonomia local”, ha apuntat Moret, qui ha detallat que l’ajut es divideix en dues fases: la primera, dotada amb 50 milions d’euros, es pagarà durant el mes de desembre i permetrà que les corporacionsmunicipals puguin tancar l’any i els seus exercicispressupostaris sense dèficit; mentre que la segona, dotada amb 25 milions d’euros, es destinarà als governs locals l’any 2024 per tal que puguin començar l’any amb la liquiditat necessària.

 

“Volem donar resposta a un clam popular, a les sol·licituds de diferents municipis, alcaldes i alcaldesses davant de les dificultats que s’estan trobant a causa de les conseqüències econòmiques i socials dels darrers contextos geopolítics”, ha apuntat la presidenta de la Diputació de Barcelona, qui ha afegit que, a més, “respon a una necessària i futura reflexió sobre la necessitat de replantejar el finançament dels municipis”.

L'ajut suposa un fons total de 75 milions d'euros

Un ajut, 311 municipis

En aquest sentit, Moret ha detallat que aquest pla extraordinari s’aborda des de dues òptiques: “D’una banda, cal tancar els pressupostos del 2023 correctament i, de l’altra, iniciar les configuracions dels futurs pressupostos del 2024 a l’hora de plantejar les prioritats del pròxim any”, ha argumentat. Així i tot, Moret ha subratllat l’”objectiu fonamental” de “ser present als 311 municipis de la província de Barcelona, de forma que puguin desplegar la seva feina amb les millors condicions possibles, garantint una bona qualitat dels serveis públics dels veïns i veïnes, amb el compromís del seu benestar”. 

 

El nou programa constarà de dues línies de suport: una relativa al finançament de serveis i, l’altra, de suport a les inversions

“Amb l’aprovació d’aquest fons volem posar en marxa, d’una forma decidida, un sistema estable de suport als ajuntaments i, sobretot, a la seva autonomia local a l’hora de desplegar polítiques i serveis públics que donin resposta a les necessitats dels veïns i veïnes”, ha afegit Moret. Així, s’ha iniciat el tràmit administratiu per tal que a la pròxima junta, prevista el 9 de novembre, s’aprovi definitivament el programa i es trobi a la disposició dels municipis, que podran imputar la despesa d’enguany fins al 31 de desembre. La presidenta de la Diputació de Barcelona ha detallat que, fins a finals d’any, la despesa que es podrà imputar al programa serà l’ordinària, malgrat que pel 2024 es podrà combinar juntament amb les inversions de cada ajuntament. 

Finançament de serveis i suport a les inversions

“Igual que en els darrers plans de resiliència, s’aplicaran uns criteris objectius que permetin el repartiment equitatiu dels fons als 311 municipis”, ha apuntat Moret. En aquest sentit, la distribució dels ajuts, que caldrà que els ajuntaments i les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) acceptin abans del 30 de novembre, es farà d’acord amb criteris públics i acotats seguint la línia d’altres ajuts semblants atorgats, com una assignació mínima a cada ajuntament, el nombre d’habitants, la desocupació o l’extensió territorial del municipi.

Així doncs, el nou programa constarà de dues línies de suport: una relativa al finançament de serveis i, l’altra, de suport a les inversions. La primera línia preveu accions com les reparacions, manteniment i conservació d’infraestructures i béns locals, l’increment del preu dels subministraments, la modernització dels sectors econòmics tradicionals i actuacions de foment del turisme sostenible i responsable de l’esport com a eina d’inclusió social i comunitària i de l’ocupació de qualitat, així com la reducció de la bretxa digital i la inserció laboral dels col·lectius en situació de vulnerabilitat. 

D’altra banda, la segona línia preveu, entre d’altres, inversions sobre l’espai públic, en equipaments energèticament sostenibles i socialment integradors, en infraestructures urbanes orientades a fomentar la sostenibilitat ambiental i la transició energètica i en el reconeixement del patrimoni arquitectònic local. També serà una línia de suport en l’amortització anticipada del deute.

Moret: “No estem parlant de la covid-19, sinó de donar suport als ajuntaments en favor de la seva autonomia local”

Moret ha remarcat que, durant l’anterior mandat, diversos fons es trobaven “sota el paraigua de la resiliència”, i ara “no estem parlant de la covid-19, sinó de donar suport als ajuntaments en favor de la seva autonomia local”. “Ens trobem en un context de conflictes bèl·lics recurrents que estan agreujant les situacions del nostre dia a dia, com els preus dels aliments o dels materials, que tenen sens dubte un impacte econòmic i financer en els nostres municipis”, ha conclòs.