El nombre d'empreses catalanes que consideren "urgent" evolucionar cap a un model econòmic "circular" ha disminuït dotze punts els darrers dos anys. Segons una enquesta elaborada pel Govern, les patronals Pimec i Foment i el Col·legi d'Economistes de Catalunya, el nombre de companyies que consideren prioritari aquests assumpte ha passat del 72 al 60% des del 2020. Tal com apunta la segona edició del Baròmetre d'economia circular de l'empresa catalana, les restriccions energètiques i el dèficit de recursos ha derivat cap a un escenari de "grans incerteses per a les empreses" que repercuteixen també en la transició ecològica.
L'enquesta també exposa que l'economia circular té una certa influència en la definició de l'estratègia de l'empresa en un 45% dels casos. Aquesta influència arriba a ser "forta" en un altre 38% de les 200 empreses enquestades. Tanmateix, un 16% de les empreses considera que l'economia circular no té "cap influència" en el moment de definir la seva estratègia.
El pes de l'interès per la circularitat és dispar segons la grandària. Així, el 50% de les empreses grans considera que la influència és considerable, mentre que la proporció baixa al 33% en el cas de les empreses més petites. Un element revelador són els motius del sector privat per fer la transició cap a l'economia circular. Si bé avui la majoria apunta a la reducció dels riscos ambientals, la dependència de materials i l'estalvi, l'any 2020 pesaven més elements com la reputació corporativa.
"Tot i que el percentatge d'empreses que afirmen haver realitzat inversions per a la implantació de l'economia circular els darrers anys ha disminuït en relació amb els resultats de l'any 2020, continua havent-hi una gran convicció que, per anar cap a l'economia circular, cal fer inversions", resumeix l'estudi.