Disminueix el nombre d'empreses que consideren "urgent" caminar cap a una economia "circular"

Fa dos anys, el 72% de les firmes enquestades ho considerava prioritari, ara el nombre cau fins al 60%

Apostar per l’economia circular | iStock Apostar per l’economia circular | iStock

El nombre d'empreses catalanes que consideren "urgent" evolucionar cap a un model econòmic "circular" ha disminuït dotze punts els darrers dos anys. Segons una enquesta elaborada pel Govern, les patronals Pimec i Foment i el Col·legi d'Economistes de Catalunya, el nombre de companyies que consideren prioritari aquests assumpte ha passat del 72 al 60% des del 2020. Tal com apunta la segona edició del Baròmetre d'economia circular de l'empresa catalana, les restriccions energètiques i el dèficit de recursos ha derivat cap a un escenari de "grans incerteses per a les empreses" que repercuteixen també en la transició ecològica.

L'enquesta també exposa que l'economia circular té una certa influència en la definició de l'estratègia de l'empresa en un 45% dels casos. Aquesta influència arriba a ser "forta" en un altre 38% de les 200 empreses enquestades. Tanmateix, un 16% de les empreses considera que l'economia circular no té "cap influència" en el moment de definir la seva estratègia.

Més info: L'economia circular, l'únic camí per a la sostenibilitat

El pes de l'interès per la circularitat és dispar segons la grandària. Així, el 50% de les empreses grans considera que la influència és considerable, mentre que la proporció baixa al 33% en el cas de les empreses més petites. Un element revelador són els motius del sector privat per fer la transició cap a l'economia circular. Si bé avui la majoria apunta a la reducció dels riscos ambientals, la dependència de materials i l'estalvi, l'any 2020 pesaven més elements com la reputació corporativa.

"Tot i que el percentatge d'empreses que afirmen haver realitzat inversions per a la implantació de l'economia circular els darrers anys ha disminuït en relació amb els resultats de l'any 2020, continua havent-hi una gran convicció que, per anar cap a l'economia circular, cal fer inversions", resumeix l'estudi.

Més informació
L'economia circular, un camí necessari per les empreses
Avui et destaquem
El més llegit