• Economia
  • Dones i directives, el col·lectiu que més va a teràpia de Catalunya

Dones i directives, el col·lectiu que més va a teràpia de Catalunya

Les professionals catalanes atorguen una gran importància a la seva salut mental i al creixement personal

 Entre les especialitats més sol·licitades a teràpia hi ha l'aposta per augmentar l'autoestima i reduir l'ansietat | iStock
Entre les especialitats més sol·licitades a teràpia hi ha l'aposta per augmentar l'autoestima i reduir l'ansietat | iStock
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
16 d'Agost de 2023
Act. 16 d'Agost de 2023

Dones, joves i directives. Aquest és el col·lectiu que més va a teràpia a Catalunya i també a la resta de l'estat espanyol. Amb la progressiva normalització de l'expressió de les emocions i la salut mental al centre del debat, hi ha hagut un augment del 70% de consultes psicològiques durant l'últim any, segons avança l'Estudi de l'Impacte Social en el Benestar Emocional de TherapyChat. Entre les especialitats més sol·licitades hi ha l'aposta per augmentar l'autoestima i reduir l'ansietat. "Sempre s'ha permès a les dones ser més expressives respecte als seus sentiments i estats d'ànim, mentre que hi ha hagut un fort prejudici a favor de que els homes siguin més racionals i menys expressius", apunta Isabel Aranda, psicòloga sanitària, com a factor cultural.

 

Respecte al target predominant de dona, directiva i jove, Aranda remarca que "és freqüent trobar persones a qui no han ensenyat a lidiar amb la incertesa i la frustració, mentre ho volen tot immediatament". Es tracta de perfils més crítics amb l'autoritat i amb les jerarquies laborals. "Són generacions que estan cada vegada més conscienciades amb la salut mental i la importància de cuidar-la". Per tant, "busquen la teràpia per afrontar la vida i per aprendre a pensar d'una forma més sana i eficient".

Professionals amb una salut mental "més deteriorada"

Que el treball i l'entorn laboral poden afectar al benestar psicològic no és cap novetat. Tanmateix, hi ha professions més propenses a patir-ho més que d'altres, com és el sector de l'educació, el de management & executive (consultors, analistes i gerents de companyies), la sanitat i l'atenció al client, com ara els recepcionistes i els cambrers, segons detallen a l'estudi. "Certes professions en les que l'exigència d'una tasca requereix una alta carrega cognitiva i relacional tenen més propensió a provocar estrès i, fins i tot, el fenomen del burnout", continua Aranda. Una malaltia que l'Organització Mundial de la Salut va incorporar a la Classificació Internacional de Malalties el gener del 2022, i que, tot i això, un any després, Espanya continua sense reconèixer al seu catàleg.

 

Segons les dades recollides per Infojobs i Esade dins l'estudi Estat del mercat laboral a Espanya durant el 2022, el motiu principal entre aquelles persones disposades a abandonar la feina, el 27% del total —un 4% més que l'any anterior — va ser protegir la seva salut mental (32%). Fins i tot davant de la recerca d'unes millors condicions econòmiques (27%) o d'una ocupació amb més possibilitats de conciliació (24%). En la seva edició anterior, aquest estudi alertava que “la meitat dels problemes de salut mental de la població ocupada estaven vinculats amb la feina”.

Finalment, com a curiositat, les comunitats autònomes on hi ha més demanda per anar a teràpia són Madrid, Catalunya, Andalusia, les Illes Balears i Aragó. Al contrari hi ha Extremadura, amb una taxa reduïda.