Les dones tenen un 30% menys de possibilitats de ser contractades

D'acord amb un estudi realitzat per l'Observatori Social de ”la Caixa”, pateixen una doble discriminació: per sexe i per tenir fills

Les dones tenen un 30% menys de possibilitats de ser contractades | istock Les dones tenen un 30% menys de possibilitats de ser contractades | istock

Les dones tenen de mitjana el 30% menys de probabilitats de ser citades per fer una entrevista de feina que els homes amb les mateixes característiques. Així ho assegura l'Observatori Social de la Caixa en un comunicat sobre l’estudi Tenen les dones menys oportunitats de ser contractades?, presentat a CaixaForum Madrid pel director de l’Àrea d’Estratègia, Prospectiva i Comunicació Interna de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Ignasi Calvera. Segons María José González, coautora de l'estudi, es volien resoldre tres qüestions amb el treball. D'una banda, es pretenia confirmar el fet que hi ha discriminació per gènere en el mercat laboral. De l'altra, conèixer la magnitud de les discriminacions i, per acabar, desxifrar si la suposada no contractació de les dones es produeix per prejudicis o, en canvi, pels estereotips vinculats al gènere.

Més info: Bretxa salarial: trencar el sostre de vidre des de dalt

L’informe, elaborat per María José González, Clara Cortina i Jorge Rodríguez Menés —tots ells, de la Universitat Pompeu Fabra—, sorgeix després d’una investigació experimental que ha consistit a enviar currículums ficticis de persones d’entre 37 i 39 anys a 1.372 ofertes de treball reals a Madrid i Barcelona. Els currículums responien a ofertes de 18 ocupacions diferents que variaven en grau de feminització, qualificació requerida i responsabilitat.

En termes generals, del total de currículums considerats (més de 5.600, ja que se’n van enviar un parell d’equivalents per a cada vacant que s’oferia, amb l’única diferència que, en un cas, es tractava d’una candidata dona i, en l’altre, d’un home), els candidats homes van ser citats a entrevistes en una proporció més gran (10,9 %) que les dones (7,7 %). En igualtat de condicions, la probabilitat de rebre la proposta d’una entrevista de feina va ser el 30 % més petita per a les dones que per als homes.

L’informe analitza també el possible efecte diferencial de tenir fills en homes i dones, així com la preparació per al càrrec. Per exemple, l’estudi revela que la probabilitat de rebre una trucada per fer una entrevista era el 23,5 % més petita per a les dones sense fills que per als homes en idèntiques circumstàncies. No obstant això, les dones amb fills són les que pateixen una discriminació més gran en els processos de contractació laboral, ja que s’enfronten a una doble penalització: per la seva condició de dona i per la de mare. Una dona amb descendència té el 35,9 % menys de probabilitats de rebre una trucada per fer una entrevista de feina que un home amb les mateixes característiques.

Encara que la discriminació en vers la dona és generalitzada, els estudis conclouen que és menor quan la treballadora està sobrequalificada

Malgrat les diferències de gènere, els autors assenyalen que la discriminació de les dones no desapareix, però sí que es redueix, quan els candidats estan millor preparats per al càrrec del qual es demana a l’oferta. És a dir, la penalització de gènere és més petita si, a més del que es demana, els aspirants tenen coneixement d’un idioma addicional i més experiència laboral.

Els autors conclouen que els biaixos de gènere en els processos de contractació es basarien en estereotips sobre la productivitat, més que no pas en prejudicis. Els ocupadors varien les seves respostes quan les dones tenen més competències que altres candidats similars (com ara idiomes, una sòlida carrera laboral o experiència en tasques de supervisió). De fet, les dades suggereixen una absència pràcticament total de discriminació en dones sense fills altament qualificades. 

Un mercat de feina desigual

L’informe recorda tres dades que mostren desigualtat entre dones i homes: la taxa d’ocupació més baixa d’elles (el 2017, el 67,1 % de les dones treballaven, davant el 79,2 % dels homes), la presència més elevada de contractes a temps parcial entre les dones (el 24,1 %, davant el 7,3 % entre els homes) i el salari base més baix entre les dones (comparant feines equivalents, el salari/hora d’elles és entre el 20 i el 35 % inferior al dels homes). 

Menys dones en les posicions de prestigi

A banda de les ja esmentades, l'informe aporta altres conclusions. Per exemple, l'estudi conclou que els ocupants truquen abans els homes que les dones, és a dir, encara que, molts cops, encara que una dona acabi accedint a una entrevista de feina, és probable que abans s'hagi provat de trucar a un dels homes que també han enviat el seu currículum. A més, una altra conclusió a la qual arriba l'estudi és al fet que hi ha poques dones que ocupin posicions de prestigi en contraposició a la quantitat d'homes.

Més informació
Sumar forces per acabar amb la bretxa de gènere
Joves per trencar la bretxa de gènere
A més ingressos, més bretxa de gènere
Avui et destaquem
El més llegit