La DOP Siurana espera doblar la producció del 2018

Preveu superar els sis milions de quilos d'oli d'oliva verge extra, així com una millora en la qualitat

Uns pagesos plegant olives, en un camp d'oliveres de la Selva del Camp dins la DOP Siurana | ACN Uns pagesos plegant olives, en un camp d'oliveres de la Selva del Camp dins la DOP Siurana | ACN

La DOP Siurana espera doblar la producció de l’any passat i superar els sis milions de quilos d’oli d’oliva. La campanya de l’oliva acaba d’arrencar amb molt bones expectatives, en comparació a l’any passat, que va ser una de les pitjors collites que es recorden amb poc més de 2,5 milions de quilos, quan la mitjana de la DOP se situa normalment en els 5 milions. També en qualitat es preveu un any bo, amb un oli molt “equilibrat, aromàtic i afruitat”. Més de 5.000 pagesos produeixen oliva arbequina en aquesta regió que abasta set comarques del Camp de Tarragona, Baix Penedès i part d'Ebre. S'hi conreen tres milions d'oliveres. La DO valora les bones previsions després d’un any difícil marcat pels incendis i els aiguats que han posat a prova la perseverança del món de pagès.

Més info: Oli d'oliva: l'or líquid del supermercat

Enguany tocava bona collita. L’oliva és un cultiu anyívol que va alternant i, després d’un any dolent, en toca un de bo. Per a la campanya d’aquest any, que just acaba d'arrencar, els productors tenen molt bones expectatives, tant en quantitat com en qualitat de l’oli d’oliva verge extra de la DOP Siurana. Amb prop de 9.000 hectàrees de conreu, és la que més produeix i comercialitza de les cinc que hi ha a Catalunya, i també és de les més productives a escala estatal. Va ser la segona denominació creada a l’Estat, l’any 1977. En l’actualitat la DOP Siurana exporta, en quatre continents, un 15% de la seva producció.

“Aquest any ha anat tot més de cara, produirem uns sis milions o fins i tot els superarem, això és més del doble que l’any passat”, apunta el president de la DOP Siurana, Antoni Galceran. Les temperatures contingudes i sobretot el clima plujós dels darrers dies hi ha contribuït. Pel que fa a les seves característiques organolèptiques, l’oli nou que ja comença a rajar d’alguns molins tarragonins també es presenta molt “aromàtic” i “en el punt equilibrat entre amarg, dolç i picant”, afegeix Galceran. Els més entesos parlen de matisos aromàtics que recorden a l'herba tallada, la carxofa i el tomàquet verd.

Avui et destaquem
El més llegit