L'economia espanyola creix un 5,5% el 2022

Les dades del PIB aportades superen les previsions del Govern, FMI i Banc d'Espanya

L'economia catalana a debat | iStock L'economia catalana a debat | iStock

El PIB espanyol ha crescut el 2022 un 5,5%, igual que l’any anterior, després d’un increment del 0,2% durant l’últim trimestre de l’any, tal com han mostrat les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Després de la caiguda de l’11,3% provocada per la pandèmia l’any 2020, l’estat espanyol encadena dos anys consecutius de crescuda econòmica.

Les dades del darrer any són molt positives i han superat en més d’un punt la previsió de creixement que havia anunciat el Govern per a aquest exercici (4,4%), a més de situar-se també per sobre de les projeccions d'alguns organismes com l'FMI (5,2%), el panell de Funcas (5%) i el Banc d'Espanya (4,6%).

La vicepresidenta primera del Govern i ministra d'Afers Econòmics i per a la Transformació Digital, Nadia Calviño, ha destacat aquest divendres que el creixement del 5,5% del 2022 s'ha aconseguit "en un context internacional de gran incertesa", marcat per les conseqüències de la guerra de Rússia a Ucraïna, cosa que evidencia la "gran solidesa i resiliència" de l'economia espanyola.

La demanda nacional va aportar 2,8 punts al creixement del PIB el 2022, xifra 2,4 punts inferior a la del 2021, mentre que la demanda externa va contribuir amb 2,6 punts, 2,3 punts per sobre de l'exercici anterior, "gràcies al dinamisme de les exportacions", segons Economia. En el cas de la demanda interna, el Ministeri també ha ressaltat que "ha aguantat bé l'impacte de la inflació i de la pujada de costos", amb un creixement del consum privat i de la inversió superior al 4%.

El ministeri de Calviño també ha explicat que "Espanya pràcticament ha recuperat el nivell de PIB previ a la pandèmia", i és que el PIB del 2022 s'ha situat en els 1.328.922 milions d'euros, un 10,1% més que el 2021.

Més informació
L’obsolescència d’un PIB que s’allunya de la realitat
El PIB espanyol va créixer un 5,3% el 2022 i la inflació un 8,4%
El PIB català creix un 0,3% en el tercer trimestre mentre que la variació anual se situa en el 4,3
Avui et destaquem
El més llegit