El PIB català creix un 0,3% en el tercer trimestre mentre que la variació anual se situa en el 4,3

Les dades del PIB presentades per l'Idescat situen Catalunya per sobre de la mitjana espanyola

El PIB català ha registrat una variació interanual del 4,3% | iStock El PIB català ha registrat una variació interanual del 4,3% | iStock

L’economia catalana ha crescut un 0,3% al llarg del tercer trimestre del 2022 segons les dades publicades per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). La taxa ha superat l’avançada fa un mes quan es va pronosticar que el PIB només creixeria un 0,1% i s’ha situat per sobre el creixement espanyol (0,2% segons ha avançat l’INE) i lleugerament per sota del creixement europeu (0,4%). La variació anual entre juny i setembre ha estat del 4,3%, set dècimes per sota que l’interanual del segon trimestre.

L'economia catalana es recupera a molt bon ritme i és que en termes interanuals el creixement ha estat cinc dècimes superior a l'economia espanyola (3,8%) i gairebé dos punts més que el creixement registrat per la Unió Europea (2,5%).

Per sectors, s'ha mantingut el comportament desigual per branques d'activitat. Es mantenen les taxes de creixement positives a la construcció (3,6%) i els serveis (6,4%), mentre que la indústria (-2,4%) i l'agricultura (-16%) acumulen creixements interanuals negatius des de gener. En el cas de la indústria, la caiguda s'explica per l'evolució negativa de la indústria metal·lúrgica, química i tèxtil. En contrast, la fabricació de maquinària, el cautxú o les matèries plàstiques han millorat la seva producció.

L'economia catalana ha crescut un 4,3%. Xifra cinc dècimes superior al creixement espanyol (3,8%) i gairebé dos punts per sobre del registrat per la Unió Europea (2,5%)

Un dels motius que expliquen la baixada de ritme en el creixement és la davallada de les exportacions. Si en el segon trimestre van augmentar un 24,3%, la variació interanual en aquest tercer s'ha reduït a un 10,5%. El turisme també ha reduït el ritme de creixement i és que el consum dels estrangers a Catalunya entre juliol i setembre ha augmentat un 102,5% respecte de l'any anterior. Mentre que durant la primavera aquesta xifra es va disparar fins 306,4%.

El consum de les famílies ha crescut un 1% en relació amb el tercer trimestre de 2021, un punt i vuit dècimes per sota del trimestre anterior (2,8%) per l'impacte de la inflació, que ha restat capacitat de compra a les llars. En canvi, el consum de les administracions públiques ha registrat una taxa de variació positiva d'un 1,7%, un punt més que entre abril i juny.

Més informació
El PIB català creix un 4,0% interanual el tercer trimestre
Brussel·les eleva la millora del PIB espanyol per al 2022
L'OCDE reconeix que el creixement del PIB és "dèbil"
La Generalitat rebaixa les previsions de creixement
Avui et destaquem
El més llegit