L'economia espanyola va créixer un 5,5% durant el 2022

El consum i la demanda externa han estat els principals impulsors d'aquest creixement

Prestatges del centre logístic del Corte Inglés a la Bisbal del Penedès | ACN Prestatges del centre logístic del Corte Inglés a la Bisbal del Penedès | ACN

L'Institut Nacional d'Estadística (INE), ha confirmat que durant el 2022 l'economia espanyola ha crescut un 5,5%, ratificant la dada avançada a finals de gener. En el conjunt de l'any passat, el Producte Interior Brut (PIB) a preus corrents es va enfilar fins a 1.327.108 milions d'euros, impulsat pel consum i la demanda externa.

Així mateix, entre octubre i desembre, el PIB va créixer un 0,2% respecte del trimestre anterior, de manera que es va constatar un alentiment de l'economia. En termes interanuals, la variació del PIB de l'últim trimestre va ser del 2,6%, més de dos punts per sota de la xifra registrada entre juliol i setembre (4,7%).

L'INE ha detallat que la demanda interna va contribuir en 3,1 punts al creixement del PIB del 2022, és a dir, 2,1 punts menys que el 2021, mentre que la demanda externa va aportar 2,4 punts, 2,1 més que l'any anterior. L'any 2022 va estar marcat pel context de crisi que s'arrossegava des de la pandèmia, sobretot en els primers mesos de l'exercici, i després per l'esclat de la guerra a Ucraïna. El creixement del 2022 és el mateix que el registrat en el conjunt del 2021 i contrasta amb la caiguda de l'11,3% del 2020 atribuïda a la covid-19.

L'estadística de Comptabilitat Nacional també indica que en relació amb el mercat laboral, el nombre d'hores treballades durant els últims mesos de l'any va presentar una evolució del 0,1% respecte del tercer trimestre. En termes interanuals les hores treballades van augmentar un 2,7%, cinc dècimes menys que en el trimestre anterior.

Més informació
L'INE revisa quatre dècimes a l'alça el creixement de l'economia espanyola
L'OCDE preveu una pèrdua de l'impuls del creixement de l'economia espanyola
L’economia catalana creix per sobre de l’espanyola i l’europea
Avui et destaquem
El més llegit