L'economia espanyola, la segona que més creix de l'Eurozona

El PIB marca rècord de creixement, amb un 16,7% entre juliol i setembre, però és lluny de recuperar-se

Clientes en un bar de Barcelona, en referència a la millora de l'economia espanyola | Europa Press Clientes en un bar de Barcelona, en referència a la millora de l'economia espanyola | Europa Press

L'economia espanyola ha registrat un creixement rècord entre juliol i setembre: s'ha disparat un 16,7% després de caure un 17,8% al segon trimestre. És la segona economia de l'Eurozona que més ha crescut el tercer trimestre. Segons les dades avançades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), aquest augment no ha estat suficient per recuperar els nivells del 2019. En termes interanuals, el PIB ha caigut un 8,7% en el tercer trimestre. La xifra és menor, això sí, que la del trimestre anterior, que va ser del 21,5%.

Aquestes dades coincideixen amb el període de l'estiu i la reobertura de la majoria d'activitats econòmiques. La contribució de la demanda domèstica al creixement interanual del PIB és 7,8 punts inferior a la de l'any passat, però 11 punts superior que durant el segon trimestre. D'altra banda, la demanda externa aporta 0,9 punts menys, 1,8 més que l'anterior trimestre, de ple confinament.

En aquest sentit, la despesa en consum final cau un 6,8% en comparació amb el mateix trimestre del 2019, i és 11 punts superior a la del segon trimestre. La despesa de les llars registra una taxa anual del -10,4%, i un augment de 14,8 punts més que en el segon trimestre, mentre que el consum de les administracions públiques creix un 3,7%, sis dècimes més. La formació bruta de capital cau un 12,8%, però està 12,6 punts per sobre que entre abril i juny, amb una taxa interanual de la inversió en actius fixos materials del -13,4%, 16,3 punts més que en l'anterior trimestre.

Pel que fa a la demanda externa, les exportacions de béns i serveis cauen un 17% en comparació amb el tercer trimestre del 2019, però pugen 21,1 punts respecte al segon trimestre. La recuperació es deu a l'increment en exportacions de béns (del -27,3% al -4,6%), i de les exportacions de serveis (del -61,3% al -42,8%). Dins d'aquest grup, la despesa dels no residents puja 24,9 punts, del -99,2% al -74,3%.

Més info: El PIB d'Espanya es desploma un 18,5% per la pandèmia

Les importacions disminueixen un 15,7% en comparació amb l'any passat, però sumen 17,8 punts respecte al trimestre anterior. La moderació en la caiguda s'explica per l'augment d'importacions de béns (del -30,7% al -11,%) i d'importacions de serveis (del -45,4% al -34,8%). La despesa dels residents espanyols a la resta del món puja 28 punts interanuals, i passa del -96,3% del trimestre passat al -68,3% d'aquest.

Les dades de l'INE indiquen que les hores treballades registren un creixement entre el segon i el tercer trimestre del 24,7%, menor en el cas de les feines a temps complet (16%) però 33,7 punts per sobre dels nivells el segon trimestre. Amb dades interanuals, les hores treballades cauen un 6,2%.

Més informació
Madrid torna a fer el 'sorpasso' en PIB a Catalunya
El PIB s'enfonsa, mentre la despesa pública s'enfila pels núvols
La "droga" del PIB i allò que val la pena viure
Avui et destaquem
El més llegit