El PIB s'enfonsa, mentre la despesa pública s'enfila pels núvols

Forta caiguda del consum de les famílies del 6,6% i pujada espectacular de la despesa pública de l'1,8%

El PIB s'enfonsa i la despesa pública s'enfila pels núvols El PIB s'enfonsa i la despesa pública s'enfila pels núvols

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha confirmat aquest dimarts la caiguda històrica del 5,2% del PIB espanyol en el primer trimestre del 2020 arran de la crisi del coronavirus. L'INE ja va avançar aquesta dada el 30 d'abril passat i es tracta d'una taxa 5,6 punts inferior a la de l'últim trimestre del 2019 –que havia registrat una lleugera pujada del 0,4%-.

El PIB espanyol ha experimentat doncs el pitjor retrocés trimestral de la seva història ja que, fins ara, el rècord negatiu datava del primer trimestre del 2009 amb una baixada del -2,6%. Les dades trimestrals mostren una forta caiguda del consum de les famílies del 6,6%, una pujada espectacular de la despesa pública de l'1,8% i una caiguda de la inversió entre gener i març del 5,7%.

Més info: Alerta FMI, el preludi del rescat a Espanya?

El Fons Monetari Internacional (FMI) ja va advertir la setmana passada que Espanya tindrà un dèficit del 13,9%, el deute públic escalarà fins al 123,8% i el PIB caurà un 12,8% enguany, mentre que el Banc d'Espanya pronosticava una caiguda "molt intensa", la més greu de la sèrie històrica, i preveia que el PIB es desplomi un 20% en el segon trimestre del 2020.

Més informació
La "droga" del PIB i allò que val la pena viure
Gay de Liébana i el maleït ball del dèficit públic
Avui et destaquem
El més llegit