Eines de País s'imposa a la conspiració: majoria a la Cambra

Sense sorpreses d'última hora, la candidatura independentista obté 31 cadires en el ple després del recompte final

La candidatura Eines de País guanya a la Cambra de Comerç de Barcelona La candidatura Eines de País guanya a la Cambra de Comerç de Barcelona

No hi ha hagut sorpresa d'última hora: David ha guanyat de nou a Goliat. Per majoria. Allò que des de la matinada de dijous era un secret a veus, s'ha confirmat aquest dilluns al vespre amb els resultats definitius a les eleccions de la Cambra de Comerç, Navegació i Indústria de Barcelona: la candidatura Eines de País que compta amb el suport de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i del Cercle Català de Negocis manté pràcticament intacta la seva gran majoria al ple cameral amb 31 cadires. Els 950 vots "sospitosos" que quedaven pendents d'escrutini han fet ballar només una cadira independentista en favor de Ramon Masià.

  • Eines de País: 30+1 cadires formades per Catgas Energia, Recam Laser, Josep Muntal, Integración de Sistema Wen, Plásticos Pineda, Truckcat, Jaume Giró i Giró, Rapid i Segur Assistencia de la Llar, Instaquatre, Parkdale Invest, Iniciatives Canadell, Jula Lloguers, Implica2 Consulting y Servicios, Saileforners, Masley & Leymans, Hipercafe, Consultoria d'Espais Nuri i Sergi, Avant Telecom & Urbotic, IM Projects, Bacus Eventos Sociales, Pere Quart, Nubur XXI, Vistadome, Isardsat, The Black Swan Family Office, Elisabet Camprubí, Arriska, Balneario Termas Victoria, Industrial Nautica Catalana, Grup d'Animadors Professionals. La número 31 i per tant, la de la majoria és la de Joan Font de Bon Preu de qui ja es va dir en campanya electoral que donaria suport a qui més ho necessités, entre la candidatura independentista i la de Crous.
  • Enric Crous i José Maria Torres: 4+1 cadires formades per Lluch Essence, Restaurante Palou, Ferrer y Ojeda Asociados Correduria de Seguros i Hospital Sant Joan de Déu. La número 5 és la de Bon Preu que se sumarà a la llista independentista.   
  • Carles Tusquets: 3 cadires formades per Autocares Julià, Trea Capital i Inmobiliaria Colonial Socimi.
  • 50a50: 1 cadira de Núria Bosch.
  • Ramon Masià: 1 cadira de Cartrides Systems.

Només hi ha una cadira que ha canviat de guanyador a l'epígraf 10.2 de transports; emmagatzematge i comunicacions, en la qual Cartridges Systems (Anem per Feina) s'ha acabat imposant a Francesc Cara Sola (Eines de País). D'aquesta forma, la candidatura de Masià entra dins el ple de la Cambra amb una cadira i la resta de candidatures es queden exactament com estaven.  

Més info: Alerta 24 hores: Draps bruts entre candidats a la Cambra de Barcelona

Per tant, Eines de País segueix sense necessitar cap mena de suport de les 14 cadires de plata de les grans empreses o les 6 cadires patronals per governar la Cambra. Fonts de VIA Empresa posen de manifest que els telèfons entre cúpules de grans empreses, sobretot financeres, no han deixat de sonar aquests últims dies a l'Upper Diagonal per intentar construir pràcticament a la desesperada una aliança majoritària en contra d'Eines de País i relegar així la candidatura independentista a l'oposició. 

No ha estat possible. Els resultats electorals ja són definitius i confirmen la victòria indiscutible per majoria de la llista impulsada per Joan CanadellPere Barrios, Mònica Roca, Joel Joan o Albert Pont, entre d'altres. I en qualsevol cas, aquestes mateixes fonts apunten que l'exdirectiu general de Damm i Cacaolat, Enric Crous, no era gens partidari d'amargar el triomf a Eines de País a través d'una gran coalició amb les candidatures de Carles Tusquets, Ramon Masià, 50a50 i el suport de les grans empreses i les patronals. Minut i resultat: Escac i mat a la conspiració. 

Es busca president/a

Es confirma també que Tusquets es quedarà fent oposició, tal i com ell mateix va assegurar que faria en cas de perdre el mateix matí de la jornada electoral amb vot electrònic presencial. Només queda pendent saber si el fantasma de la impugnació reviurà els seus dies de glòria més enllà dels recursos d'alçada ja presentats per Ramon Masià a la Junta Electoral Central (JEC). 

Més info: "Visca la República!" a la Cambra de Barcelona

Un cop s'escullin les cadires patronals i es conformi el ple cameral a partir de mitjans de juny, només quedarà pendent escollir el comitè executiu integrat pel president, els tres vicepresidents, el tresorer i els set vocals. Entre passadissos, Pere Barrios i Joan Canadell són els candidats que sonen amb més força a la presidència, però sembla que encara no hi ha res decidit.

La periodista Lídia Heredia li va fer LA PREGUNTA el passat dijous al fundador de Petrolis Independents i candidat d'Eines de País:

- Joan Canadell serà president de la Cambra?

- No… O sí. Ho decidirem de manera col·legiada. L’anonimat ens reforçava com a equip. A partir d'aquesta tarda, començarem a treballar qui es postula com a president, vicepresident I secretari…

- Vostè es postularà?

- Jo em postularé, però encara no sé ben bé per a què.

Sigui com sigui, Valls posarà punt i final als quasi 17 anys (amb quatre de pròrroga) que ha presidit la Cambra de Comerç de Barcelona després del seu particular comiat amb revolta. I ara, encara més després d'una nit electoral i uns dies de pròrroga que han donat per a molt... Reflexió, (auto)crítica i fins i tot, conspiració. Per disconformitat d'uns i eufòria dels altres. 

Rigor i imatge de la Cambra

A primera hora de la tarda, la Cambra de Comerç de Barcelona ha reclamat "rigor" en el procés de recompte final de vots. I ho ha fet després de lamentar la situació creada durant la jornada electoral del passat dimecres on el director general de la Cambra de Comerç de Barcelona, Xavier Carbonell, assegurava "els resultats provisionals no sortirien aquesta nit" alhora que es començaven a filtrar als mitjans de comunicació. 

"La Cambra reclama que la informació i la comunicació final dels resultats electorals siguin traslladades de forma clara per part de la Junta Electoral Central evitant qualsevol situació que pugui lesionar la imatge de la corporació", han insistit. Un cop celebrada la reunió de la Junta Electoral Central que ha tingut lloc aquesta mateixa tarda, tot ha procedit amb normalitat.   

Ganyet: "Podria semblar un 'crossover' entre els Soprano i Mr. Robot però no; són les eleccions a la Cambra de Barcelona"

Així mateix, des de la Cambra encarregada del dispositiu i operació logística del procés electoral s'ha valorat  com "un èxit" que ha permès tirar endavant un procés electoral nou "amb normalitat i fluïdesa". La consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, compareixerà aquest dimarts al migdia per valorar tot el procés electoral que també ha viscut la seva particular cita amb la història de la mà del vot electrònic. 

"Podria semblar un crossover entre els Soprano i Mr. Robot però no; són les eleccions a la Cambra de Barcelona, una institució que ningú sap massa bé per a què serveix però que tothom vol controlar", que escriu l'etnògraf digital Josep Maria Ganyet a VIA Empresa. El control serà total i absolut d'Eines de País

Més informació
Lliçons empresarials a la Cambra de Comerç
La ressaca electoral a la Cambra té gust de DUI i president/a
"Gol sobiranista" i celebracions: les reaccions de la victòria 'indepe' a la Cambra
Els Soprano contra Mr. Robot a la Diagonal
Avui et destaquem
El més llegit