
Un estudi elaborat per Elisava Research, el departament de recerca d’Elisava, Facultat de Disseny i Enginyeria de la UVic-UCC, desmenteix les estadístiques oficials del reciclatge de plàstic a Espanya i revela que amb el sistema actual és impossible assolir l'objectiu de la Unió Europea de reciclar el 55% dels envasos de plàstic el 2025. La recerca deixa constància de la necessitat d'integrar les estratègies de disseny i selecció de nous materials en el desenvolupament de polítiques de gestió de residus. També aporta recomanacions per a poder convergir amb els objectius establerts per la Unió Europea i avançar cap a una circularitat efectiva.
La recerca es basa en una anàlisi de flux de materials de plàstic procedent d'envasos per a determinar l'estat actual i el rendiment de la recollida i la reciclabilitat dels residus a Espanya. L'anàlisi posa en relleu que Espanya recull el 15,3% dels envasos de plàstic i que només recicla el 10,7%, xifra que difereix dràsticament de les quotes oficials d'entre el 48% i el 70% que publica Ecoembes, societat privada que gestiona els residus a Espanya. L'estudi revela a més importants diferències en reciclabilitat entre els diferents tipus de plàstic que formen els envasos. Per això, Elisava Research constata que sense una aposta clara per incloure el disseny en les polítiques de reciclatge no serà possible assolir els objectius marcats per la Unió Europea de reciclar el 55% dels envasos de plàstic el 2025.
La problemàtica del film: una taxa de reciclatge efectiva del 3%
L'estudi revela que el film, el plàstic lleuger que s'utilitza per a embolicar i per a fer envasos flexibles, representa gairebé la meitat dels envasos de plàstic que es posen en circulació. El film té una taxa de rebuig a la planta de reciclatge propera al 50% i una taxa de reciclatge efectiva del 3%, xifres que mostren que amb el sistema de reciclatge actual és impossible assolir els objectius de circularitat establerts per la Unió Europea.
Per contra, els plàstics rígids com el PET (com ampolles d'aigua) o de HDPE (com ampolles de detergent) presenten una taxa de reciclatge al voltant del 30% i la menor diferència entre la taxa de recollida i la de reciclatge, per la qual cosa són més circulars.
Com integrar el disseny
La recerca reafirma que les polítiques de gestió de residus han de tenir en compte les metodologies i estratègies del disseny per ser efectives. Elisava Research proposa recomanacions concretes per a augmentar la taxa de reciclatge dels residus d'envasos de plàstic i poder convergir amb els objectius establerts per la Unió Europea, com limitar l'ús del plàstic film fins que s'elimini per complet, substituint-lo per material compostable, cartó o paper reciclable. També proposa harmonitzar els usos dels materials segons el seu ús: utilitzar el PET únicament per a contacte amb aliments i el HDPE per a contacte no alimentari. Elisava Research també contempla afavorir l'ús d'ampolles o formats similars, ja que són més fàcils d'identificar i que per la seva grandària, composició i disseny requereixen menys processos de transformació.