Els empleats de la banca protesten a Barcelona per reclamar millors salaris

La suma dels guanys dels cinc principals bancs de l'Estat -Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell i Bankinter- durant el 2023 va superar els 26.000 milions d'euros

La mobilització dels treballadors de la banca per la Rambla Catalunya, a Barcelona | ACN La mobilització dels treballadors de la banca per la Rambla Catalunya, a Barcelona | ACN

Els treballadors de la banca s'han manifestat pels carrers del centre de Barcelona per reclamar millores salarials: "Exigim un conveni just". La protesta, convocada per UGT, CCOO i Fine, ve motivada després que les negociacions pel nou conveni estiguin encallades, tal com denuncien els sindicats. La proposta dels representants dels treballadors és d'una pujada per sobre del 17% en tres anys, una demanda fruit dels beneficis de rècord de la banca aconseguits el 2023. La patronal, però la vol del voltant d'un 7%. La mobilització a Barcelona és una de les tres de l'Estat -també a València i Sevilla-. Els sindicats tenen previstes noves protestes com ara una vaga general el 22 de març.

La comitiva ha començat davant el Banc Sabadell que es troba a la Rambla Catalunya, 115, i s'han fet concentracions, durant el recorregut, davant les portes de sucursals del Santander, BBVA, Deutsche Bank i Caixabank. També s'han llançat proclames com "el vostre benefici, el nostre sacrifici" i "volem un conveni just". La protesta ha posat el punt final a la Plaça Catalunya.

El directiu del SECB del sindicat d'empleats de Caixabank, Xavier Vidal, ha precisat que l'oferta de la patronal, feta aquest dimarts, era d'una pujada salarial del 3% el primer any, un 2,5% el segon i un 2% el tercer i això "està molt lluny" del que exigeixen i l'ha qualificat "d'insultant". Per part d'UGT, Tesifon Sánchez, membre del comitè del sector financer, ha qualificat de "ridícula" la proposta i ha remarcat que volen un "conveni digne". "Els beneficis de la banca són suficients per incentivar les plantilles i pagar dignament", ha defensat en declaracions a l'ACN. "El rècord de beneficis s'ha de repercutir en les plantilles", ha afegit. En la mateixa línia, la responsable del sector financer de CCOO a Catalunya, Íngrid Vilanova, ha recordat que el que planteja la patronal es troba per sota de la inflació i també del que recull l'acord de convenis estatal (AENC).

La suma dels guanys dels cinc principals bancs de l'Estat -Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell i Bankinter- durant el 2023 va superar els 26.000 milions d'euros

Vidal ha assenyalat que "la plantilla està molt cremada i la pressió comercial és brutal" i ha recordat que els treballadors han estat "en els moments més difícils" com ara la pandèmia. El representant del SECB ha dit que per ara "les negociacions estan trencades" i ha apuntat que el personal "té ganes de sortir al carrer i demostrar que no anem pel bon camí". El sindicat i l'entitat financera tenen prevista una nova trobada al març.  

Cal recordar que la suma dels guanys dels cinc principals bancs de l'Estat -Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell i Bankinter- durant el 2023 va superar els 26.000 milions d'euros. "Els empleats aixequem la mà per dir que fins aquí hem arribat", ha dit el representant d'UGT. "Volem dir a les direccions que cal cuidar al sector i a la gent que estem cada dia a les oficines", ha agregat.

Més info: Els sindicats ho tenen clar: pujada salarial imminent dels empleats de la banca

Els sindicats tenen previst fer noves mobilitzacions, dilluns vinent hi ha una aturada de dues hores -de 8 a 10 hores- i una vaga general per al 22 de març, que es manté en funció de l'evolució de les reunions entre patronal i sindicats. El sindicalista de la UGT ha assegurat que l'aturada total és "necessària" i ha cridat els sindicats minoritaris a unir-s'hi.

Més informació
La reivindicació del sector financer a Catalunya: 628 empreses i 100.000 llocs de treball
Avui et destaquem
El més llegit