Les biomèdiques catalanes capten 106 milions d’euros el 2018

Les companyies de capital risc consoliden el seu interès en el sector, que atrau cada cop més fons de ‘business angels’

Jaume Amat i Silvia Ondategui han presentat l'estudi sobre la inversió en les empreses biotecnològiques a Catalunya | Cedida Jaume Amat i Silvia Ondategui han presentat l'estudi sobre la inversió en les empreses biotecnològiques a Catalunya | Cedida

Les empreses biomèdiques a Catalunya han aixecat un total de 106 milions d’euros d’inversió en 53 operacions, un 1,9% més que l’any passat, segons l’Estudi d’inversió  en biomedicina a Catalunya de CatoliaBio & HealthTech i EY presentat aquest dijous a Barcelona. Així, segons l’informe, les inversions superiors a 10 milions d’euros han representat el 6% del total de les transaccions.

En una presentació al Cercle d’Economia, el president del CataloniaBioHT, Jaume Amat i la CEO d'Specipig i sòcia global de Life Sciences d'EY, Silvia Ondategui, han desgranat els detalls de l’estudi.

“Globalment el sector biotech està creixent de forma consistent tornant als valors positius dels darrers anys. A escala europea el finançament s’ha incrementat un 28%”, ha remarcat Ondategui. Amat ha volgut destacar el creixement sostingut, equilibrat i sòlid del sector: “Per tercer any superem els 100 milions d’euros, això no és una flor d’estiu, les xifres de creixement són consistents”.

Amat: “El creixement del sector biomèdic català és sostingut, equilibrat i sòlid: per tercer any superem els 100 milions d’euros d’inversió”

Pel que fa a l’orígen del finançament, si bé el capital risc segueix sent el principal player, els business angels assumeixen un paper cada vegada més rellevant. els VC han protagonitzat el 69% de les operacions en les empreses de biopharma, el 26% en les empreses de tecnologia mèdica i el 29% en les empreses de serveis. Però, com bé destaquen, els BA prenen embranzida i ja han protagonitzat el 10% de les operacions en el cas de les empreses biofarmacèutiques, el 30% de les empreses de medtech (superant els VC) i el 25% de les empreses de serveis.

En relació a l'àmbit geogràfic, el 80% dels accionistes de les empreses biomèdiques catalanes estan ubicats a Catalunya, un 13% són internacionals i un 7% procedeix de la resta de l’Estat espanyol. Els inversors consideren que el principal èxit assolit per l'ecosistema català és el creixement del nombre de fons internacionals disposats a entrar en el capital de les empreses.

Els ponents de l’acte han destacat el pipeline de nous fàrmacs, tecnologia i dispositius mèdics a Catalunya durant l'últim any, que s'acosta progressivament a les fases més avançades del procés d'innovació: en concret, el 40% dels projectes d’R+D de les empreses farmacèutiques catalanes ja es concentra en les etapes finals del procés, una xifra que representa quantitativament un 14% més que el 2017 i, qualitativament, que aquesta indústria es troba en una dinàmica de creixement constant desenvolupant i oferint noves solucions mèdiques al mercat. En el cas de medtech, la meitat dels productes estan pendents d'obtenir l'autorització reglamentària o ja es troben al mercat (27%).

biotecnologia catalunya

Augmenten les aliances i el valor de les llicències

Ondategui destaca que "el sector biomèdic català està donant mostres d'un gran dinamisme, amb xifres d'inversió sòlides i una creixent col·laboració entre les entitats que conformen l'ecosistema, clau per fer front als reptes que té per davant el sector a nivell global, entre els quals la digitalització de la salut juga un paper crucial".

Mostra d'això és el fet que el 60% dels grups farmacèutics catalans compti amb participacions en startups de biotecnologia (44% internacionals, el 34% ubicades a Catalunya i 22% a la resta d'Espanya) la qual cosa corrobora que estan apostant cada vegada més per la innovació oberta i buscant sinèrgies estables amb els emprenedors.

El 60% de grups farmacèutics catalans inverteix en startups per potenciar la seva innovació oberta

En relació amb els acords de llicència, si bé s'ha passat de 32 contractes el 2017 a 17 contractes el 2018, el valor per acord ha augmentat significativament ja que s'espera un ingrés futur de 28,8 milions d'euros. A més, el 54% de les empreses medtech catalanes ha començat a comercialitzar els seus productes en un total de 52 nous mercats.

Nous fons d'inversió especialitzats

Actualment, Catalunya compta amb 8 firmes d'inversió especialitzades en biomedicina i salut. Les firmes catalanes del sector han realitzat un total de 50 operacions d'inversió el 2018, per 9 milions d'euros en capital compromès i 29 milions en capital desemborsat. Es tracta de xifres inferiors a les registrades l'any anterior perquè, el 2018, les firmes es van centrar essencialment en la creació dels seus nous fons.

Per tipologia, el 62% de les operacions realitzades pels inversors catalans del sector van ser amb empreses de Drug Discovery, seguides de les MedTech (28%) i de les firmes especialitzades en salut digital (10%).

Pel que fa als 106 milions d’inversió, el 68% d’aquest R+D va a parar a Catalunya, un 14% a Espanya i la resta a la resta del món. “I això no és una qüestió de capritx o endogàmia, sinó que aquí hi ha la qualitat que els inversors estan cercant”, ha subratllat Amat.

 

Més informació
La biotecnologia catalana desembarca a Colònia
Les inversions en biotecnologia escullen Catalunya
Biotecnologia, camí de roses o de pedres?
Avui et destaquem
El més llegit