Les empreses en crisi acomiaden els més joves

Segons un estudi elaborat per diverses universitats aquesta manera d'actuar és errònia i pot tenir alts costos empresarials i socials

En canvi quan les empreses acomiaden per raons no financeres, és menys freqüent que els joves siguin acomiadats En canvi quan les empreses acomiaden per raons no financeres, és menys freqüent que els joves siguin acomiadats

Les empreses amb problemes financers tendeixen a acomiadar els treballadors amb menys experiència que són, generalment, les persones més joves. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi Firing the Wrong Workers: Financing Constraints and Labor Misallocation, elaborat per docents de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la London School of Economics i la Stockholm School of Economics.

L'informe, que cobreix la totalitat de la població activa de treballadors i d'empreses a Suècia, durant el període entre 1990 i 2010, proporciona proves empíriques d'aquesta distorsió en l'acomiadament i qualifica aquesta estratègia com un error. De fet, tot i que d'aquesta mesura estalvia costos a curt termini (les indemnitzacions són menors), pot minvar els guanys de productivitat al llarg del temps, tant per a l'empresa com per al treballador.

Segons els investigadors, davant d'una crisi, aquesta situació es dóna de manera sistemàtica, fins i tot quan els treballadors acabats de contractar i menys experimentats "estan molt capacitats i tenen molt potencial de creixement". En canvi, quan l'empresa que vol acomiadar els treballadors per raons no relacionades amb problemes financers "és més probable que retingui aquests treballadors prometedors acabats de contractar i, en canvi, acomiadi els treballadors més experimentats", afirmen els investigadors.

Durant el període 2007-2014, la desocupació juvenil va augmentar substancialment en molts països europeus. A l'Estat espanyol, l'increment va ser del voltant del 20%, un percentatge que va arribar a nivells del 53%, i es va situar al 35% a finals del 2018. Aquest és un fenomen amb un alt cost tant individual com social perquè redueix la capacitat dels joves per adquirir habilitats i experiència, i pot tenir efectes negatius a llarg termini en les seves trajectòries professionals.

Més informació
La jornada d'emprenedoria de Lleida atreu més de 400 joves
La fuga de joves cervells creix un 115%
Els millors joves empresaris dels últims cinc anys
Avui et destaquem
El més llegit