Les patronals catalanes demanen que la CNMC fixi la tarifa elèctrica

Els representants empresarials envien una carta a Pedro Sánchez criticant la reforma de l'estructura de peatges d'accés a les xarxes d'energia

També han interposat una denúncia conjunta a instàncies europees per unes suposades ajudes d'Estat el 2014 També han interposat una denúncia conjunta a instàncies europees per unes suposades ajudes d'Estat el 2014

Un grup d'entitats empresarials catalanes han enviat una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè restableixi la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) com a òrgan competent per fixar les tarifes de peatge d'accés a les xarxes elèctriques, segons han informat en un comunicat.

Aquesta petició arriba després que les entitats hagin interposat de forma conjunta una denúncia a instàncies europees per unes suposades ajudes d'Estat des del 2014. Precisament per això, han avisat a Sánchez que han denunciat "el gravamen comparatiu entre empreses que, sense cap fonamentació tècnica" afecta la competitivitat d'una part de les companyies. L'escrit ja ha rebut resposta per part de la Direcció General de la Competència de la Comissió Europea, que assegura que la Comissió Europea ha incoat un procediment d'infracció contra les autoritats espanyoles per incompliment de les disposicions de la directiva de l'electricitat.

A més, de la seva banda, la CNMC ha interposat davant el Tribunal Suprem un recurs contenciós administratiu contra el reial decret 903/2017 que traspassava les competències -aprovar tarifes, preus, peatges i cànons- a l'executiu estatal.

Consum energètic

Les entitats denunciants representen els interessos de més de 50.000 empreses, de les quals 500 són indústries usuàries dels serveis d'electricitat afectats per la mesura que impugna la mateixa denúncia, dels sectors tèxtil, metall, químic, fusta i distribució. Es tracta d'empreses que el consum energètic, en especial l'elèctric, tenen una "importància estratègica ja que suposa una part rellevant dels costos industrials i per tant de les despeses d'explotació".

A més, critiquen que la reforma de l'estructura tarifària de peatges d'accés a les xarxes elèctriques agreuja les diferències entre territoris perquè comporta una "notable disminució del cost d'adquisició de l'electricitat" en funció del punt de l'Estat. Per això creuen que els efectes de la mesura són "selectius territorialment" i que "poden constituir una ajuda d'Estat en favor de les empreses beneficiades que competeixen a nivell de tot el territori comunitari".

Més informació
El RACC i Factorenergia s’alien per l’eficiència energètica
La CNMC diu que l'habitatge turístic no influeix en el preu del lloguer
L'elèctrica de Colau no és verda
Avui et destaquem
El més llegit