Núria Roure, psicòloga i doctora: “Dormir bé pot ser una bona inversió per un negoci”

La lleidatana ‘ensenya’ a dormir als empleats de pimes i multinacionals amb una teràpia pionera per impulsar-ne el rendiment i el benestar

Núria Roure és psicòloga i doctora especialista en el son | Cedida Núria Roure és psicòloga i doctora especialista en el son | Cedida

Recentment, el Congrés dels Diputats ha aprovat una proposició de llei per instar al Govern a prendre mesures contra els problemes per agafar el son, alhora que s’avança en la formació dels sanitaris per fer front al que es considera una ‘pandèmia silenciosa’: el fet de maldormir. A l’Estat, la meitat dels ciutadans admet que descansa malament, mentre som líders en la venda de somnífers. La situació amenaça en convertir-se en un risc laboral per a les empreses. En aquest context, la psicòloga i doctora lleidatana Núria Roure ‘ensenya’ a dormir als empleats de pimes i multinacionals amb una teràpia pionera per impulsar-ne el rendiment i el benestar. Experta en ‘Son d’Alt Rendiment’, promou la conscienciació sobre la necessitat d’un son reparador per millorar la salut i la productivitat. Roure és autora del llibre Por fin duermo. Es pot considerar com una 'infuencer' del son.

Com s’ensenya a dormir? En què consisteix la teràpia per impulsar el rendiment i el benestar?

El son és un factor molt nou per a les empreses. Als Estats Units, ja fa més temps que s’hi incideix en l’àmbit de cuidar el treball. A casa nostra, fins ara ens hem centrat en la promoció de la salut, l’exercici i més recentment, la salut mental. Ara, seria qüestió d’introduir una quarta pota, que es relacionaria amb les altres, que és la gestió del son. Hem de ser conscients que els bons hàbits de son fan que les firmes siguin més productives, generant un ambient més saludable. 

D’altra banda, també s’ha demostrat la seva relació amb l’ansietat o l’estrès. Com més exigents som amb nosaltres mateixos i menys dormir, per sota de sis hores diàries, hi ha un major risc de patir ‘burnout’. S’ha comprovat que la productivitat, la creativitat, la innovació, la memòria, la resolució de problemes o l’empatia estan directament relacionades amb les hores de son. De fet, existeix un estudi de la consultora Mckinsey que vincula les soft kills amb dormir bé. Des del punt de vista dels grans líders empresarials, els esforços se centraven a recuperar-se, dormint poc, del cansament físic. Amb el temps, hem vist que la regeneració mental es produeix al procés final del son. Al final, s’han d’adonar que com més dormin ells, més productives seran les persones que estiguin a càrrec seu.

Roure: “Igual que vivim el dia, dormirem a la nit. El son es comença a fabricar al matí”

Com funciona el programa Son d’Alt Rendiment?

Es tracta d’un taller personalitzat per a persones que amb la seva feina necessiten disposar d’una gran càrrega cognitiva. És un programa per assolir la desconnexió d’executius d’alt nivell, que estan constantment en un estat d’hiperactivitat, acomplint tasques múltiples. 

Com s’explica la figura de l’assessor del son, que en països com els Estats Units i el Japó està més consolidada?

Aquest professional ofereix unes pautes i eines de sensibilització. A vegades, no ens adonem que igual que vivim el dia, dormiren a la nit. El son es comença a fabricar al matí. Sempre m’agrada posar l’exemple que el son és com un cistell buit en el qual anem col·locant boles al llarg del dia. Algunes són vermelles, altres verdes. A l’hora d’anar a dormir, el cervell analitza el cistell i selecciona les boles en funció de quines són més nombroses. Les conductes que adoptem durant el dia influeixen en la qualitat del son. En l’àmbit personal, l’esport, una vida ordenada, la rebaixa de l’estrès, despertar-se aviat o tenir la llum del sol són factors determinats. En el cas del món empresarial, les hores de les reunions, l’orientació geogràfica de la seu de la companyia, el repartiment horari entre les tasques més manipulatives o de concentració o la temperatura de l’oficina són eines essencials que pot atorgar l’assessor. A més, també pot impartir tallers i programes grupals de treball conductual, que afavoreixen la gestió de les emocions, l’estrès... Un paradigma en el qual treballen molt és induir a les parades de pensament, desconnectant, dels perfils dels treballadors que podem anomenar controladors i hiperactius.

Fins que hem arribat aquí... en què maldormir ja es cataloga com una pandèmia silenciosa

Estem en un moment en què més de la meitat de la població espanyola no està satisfeta amb el seu son. Des de fa tres anys, quan va començar la pandèmia de la covid-19, hem abusat amb l’ús d’ansiolítics. Per aquest motiu, l’OMS ha declarat la falta de son com una pandèmia silenciosa. És la primera causa d’altres patologies, com l’obesitat, els problemes del sistema immune, els cardiovasculars, l’ansietat, les depressions. Així mateix, incrementa les possibilitats de patir degeneracions cognitives, com l’Alzheimer, o el càncer. 

Quant de mal ha fet el mite de l’executiu que es vantava de dormir poc i ser més productiu?

Un dels punts d’inflexió va ser el de l’empresària Arianna Huffington, escriptora i periodista fundadora del The Huffington Post. El 2007 va patir un col·lapse i va caure rodona a terra. Els metges li van diagnosticar un cansament extrem per no dormir. A partir d’aquí, va analitzar la privació del son en llibres com ‘La revolución del sueño’, el que li ha servit per obrir els ulls a molts empresaris. S’ha erigit en l’abanderada d’aquest moviment. A més de l’aspecte físic, els empresaris han pres consciència que sense un bon son, la seva vida personal i empresarial serà més curta. Es tracta de cuidar-se per continuar endavant i per la firma més sostenible. A la base, està el son. Dormir bé pot arribar a ser una bona inversió pel negoci.

Roure: “Hem de ser conscients que els bons hàbits de son fan que les firmes siguin més productives, generant un ambient més saludable”

Què és un son reparador i com sabem que l’hem assolit?

Tot depèn de com estiguem físicament. Si som capaços de mantenir els nivells de concentració i d’alerta a les tasques diàries o a la feina. Cadascú s’ha d’autoavaluar. No ens hem de fixar només en l’aspecte físic, sinó en la part cognitiva, que és la que es recupera al tram final del son. L’element bàsic és interrogar-nos sobre la nostra capacitat mental, ja que el cos s’adapta a la pèrdua de les capacitats físiques i dormint poc es recupera. En canvi, la ment necessita irremeiablement aquest descans. 

Què explica al seu llibre Por fin duermo?

Està dirigit a la població en general, no només als treballadors o directius, que no està satisfeta amb el seu son. Intento oferir estratègies i pautes per recuperar-lo. Detallo les 30 causes que pot haver-hi darrere d’aquestes disfuncionalitats i com es pot anar treballant per revertir-les. Els cúmuls d’ansietat i preocupacions durant el dia són alguns dels factors que hi són darrere. Estic molt satisfeta de l’acceptació que ha tingut el llibre, que ja va per la tercera edició i s’ha traduït fins i tot a idiomes com el rus.

Més informació
Gonzalo Pin, el guardià del son
La productivitat també com a oportunitat
Avui et destaquem
El més llegit