Espanya, entre els països de l'OCDE on més disminueixen els salaris reals

De mitjana, els sous reals a l'OCDE s'han incrementat per sobre l'1,5% des de la pandèmia, mentre que a Espanya han retrocedit un 2,5%

Espanya, entre els països de l'OCDE on més disminueixen els salaris reals | iStock Espanya, entre els països de l'OCDE on més disminueixen els salaris reals | iStock

Espanya es troba entre la llista de països dins l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) on més disminueixen els salaris reals. Segons l'informe Perspectives de l'ocupació 2024, els sous reals al conjunt de l'Estat a principis d'aquest any han caigut un 2,5% respecte al quart trimestre de 2019, just abans de l'esclat de la pandèmia. L'organisme atribueix aquesta evolució en bona part a les dades d'inflació espanyoles, superiors a la mitjana de l'OCDE, tot i que també demana més esforços a les empreses. De fet, l'organisme veu "marge" perquè els beneficis empresarials absorbeixin nous increments de sou, ja que "no hi ha indicis d'una espiral de preus i salaris".

Segons les dades presentades per l'OCDE, gairebé la meitat dels països dins l'organització han recuperat els nivells salarials anteriors a la covid-19 o els han superat, inclosos casos com els de Portugal o França. De mitjana, els sous reals a l'OCDE s'han incrementat per sobre l'1,5% des de la pandèmia, mentre que a Espanya han retrocedit un 2,5%.

De mitjana, els sous reals a l'OCDE s'han incrementat per sobre l'1,5% des de la pandèmia, mentre que a Espanya han retrocedit un 2,5%

Això situa l'Estat en una situació similar a la de països com el Canadà o Alemanya, on la pèrdua de poder adquisitiu també s'ha situat al voltant del 2%. En altres casos com Austràlia o Itàlia l'escenari és encara pitjor, amb caigudes del 4,8% i del gairebé 7%, respectivament.

Millora del salari mínim real

Si bé els salaris reals es mantenen per sota els nivells prepandèmia, el salari mínim real a l'Estat ha experimentat una notable millora al llarg dels últims quatre anys. Segons indica l'OCDE, els increments en el salari mínim al llarg dels darrers exercicis s'han traduït en un augment real del sou mínim del 6,5%.

La taxa d'atur més alta

Com ja acostuma a ser habitual, Espanya manté la taxa d'atur més elevada dins els països de l'OCDE. En concret, l'Estat va tancar el darrer mes de maig amb una desocupació de l'11,7%, gairebé set punts per sobre la mitjana de l'organització.

No obstant això, l'informe destaca que es tracta de la xifra més baixa des de la crisi financera del 2008 i posa en relleu el "bon comportament" del mercat de treball durant els darrers anys. En aquest sentit, i tenint en compte que es preveu un creixement del PIB al voltant del 2% durant els dos pròxims anys, l'OCDE calcula que la taxa d'atur podria reduir-se a l'11,5% aquest 2024 i fins a l'11,1% a finals de 2025.

Més informació
El sindicalisme surt al carrer i reclama “menys jornada laboral i millors salaris”
Els dividends als accionistes al món creixen 15 vegades més que els salaris
Els salaris creixen un 4,6% a Catalunya el 2023 i recuperen poder adquisitiu
Toc d'atenció del Consell d'Europa a Espanya pels "salaris injustos" dels joves i becaris
Avui et destaquem
El més llegit