Els salaris creixen un 4,6% a Catalunya el 2023 i recuperen poder adquisitiu

Els treballadors de les empreses mitjanes experimenten l'increment més gran, amb un 6% més que l'any anterior

Un treballador de l'àrea de patronatge a la seu corporativa de Mango, situada a Palau-Solità i Plegamans | ACN Un treballador de l'àrea de patronatge a la seu corporativa de Mango, situada a Palau-Solità i Plegamans | ACN

El 2023 va ser un any de creixement a Catalunya. Els salaris van augmentar un 4,6% de mitjana i van recuperar poder adquisitiu en comparació amb l'any anterior, segons ha conclòs l'Observatori del Treball i el Model Productiu. Les dades suposen una millora respecte al 2022, quan també es va produir un increment salarial, però no va compensar el repunt de la inflació a l'economia.

Més info: Els salaris a Catalunya augmentaran un 3% aquest 2024

En concret, el cost salarial real va disminuir un 1,3% interanual en el quart trimestre de 2022 i ha crescut un 1,4% en 2023. Pel que fa a les empreses, el cost salarial de cada treballador es va situar en 2.556,8 euros al mes, es tracta d'un 8,4% superior al de la mitjana de l'Estat, el que es tradueix en una diferència de 197,5 euros. D'altra banda, al conjunt d'Espanya els salaris van augmentar un 4%, més de mig punt per sota del creixement de Catalunya. En la comparativa europea, el cost salarial harmonitzat per hora efectiva de treball ha crescut amb més força a l'Estat espanyol (+4,3%) que a la Unió Europea (+3,9%).

A Catalunya, els salaris han augmentat 197,5 euros més de mitjana que al conjunt de l'Estat (0,6%)

Així doncs, el segment que més va créixer va ser el de les empreses mitjanes. Allà, els salaris van millorar en un 6% de mitjana. Per sector, la construcció va registrar l'increment més espectacular, amb un 14,8% de millora; de la mateixa manera que la indústria, amb un 7,7%. Per branques d'activitat, tres van superar els 3.500 euros bruts mensuals en el quart trimestre de 2023: informació i comunicacions, activitats financeres i assegurances i la química i cautxú. En l'altre extrem, l'hostaleria va presentar el més baix amb diferència amb 1.561,7 euros.

Les hores de treball, a la baixa

D'altra banda, les hores efectives de treball es van reduir un 1,3% interanual i encadenen ja tres trimestres de reduccions. En conseqüència, el cost salarial per hora efectiva de treball (+6%) va augmentar amb més intensitat que el cost salarial total, fet que no succeïa des del primer trimestre de 2021.

Més informació
Toc d'atenció del Consell d'Europa a Espanya pels "salaris injustos" dels joves i becaris
Els salaris han crescut un 2,9% davant el 68,3% del preu del lloguer
Avui et destaquem
El més llegit