El Govern planteja pujar o estendre l'impost a les begudes ensucrades

La recaptació de la taxa baixa en comparació al primer any a causa del canvi d'hàbits dels consumidors i l'adaptació de les marques

Llaunes de begudes ensucrades gravades amb l'impost del Govern | ACN Llaunes de begudes ensucrades gravades amb l'impost del Govern | ACN

El Govern planteja modificar l'impost a les begudes ensucrades. La secretària d'Hisenda de la Generalitat, Marta Espasa, ha afirmat que es planteja un augment de la taxa o estendre-la a altres productes que també tinguin un alt contingut de sucre, com la brioixeria. Ho ha dit en una entrevista a TV3, en què ha aportat dades sobre la recaptació del tribut. 

Si el primer any després d'aprovar la regulació, el 2018, van ingressar 41,9 milions d'euros, les previsions per enguany se situaven al voltant dels 38,9 milions d'euros. Tot i així, a l'octubre només s'havien recaptat uns 24 milions d'euros. Espasa atribueix aquesta caiguda al canvi d'hàbits dels consumidors i de la indústria. 

Més info: L'impost sobre begudes ensucrades en redueix el consum un 22%

De les begudes que estaven gravades quan es va crear l'impost, l'any 2017, moltes ja no existeixen o han canviat de formulació. De fet, en molts casos han passat dels 13 grams de sucre per a cada 10 centilitres als cinc grams, el límit que estableix la normativa. Totes les marques que ho han fet ja no paguen aquest tribut.      

Altres productes ensucrats

Així, Espasa considera que el Govern ha aconseguit l'objectiu que tenia quan va crear la taxa, és a dir, reduir el consum de begudes ensucrades. Per donar suport a aquesta afirmació, ha citat un informe de l'Institut de Salut Carlos III de Madrid, segons el qual el consum s'ha reduït un 39% més a Barcelona que a la capital de l'Estat espanyol, on no existeix aquest impost. 

Gravar altres productes com la brioixeria ja es va contemplar al maig del 2017, quan es va impulsar. Llavors, es va descartar la idea perquè incloïa moltes empreses afectades, mentre que en l'àmbit de les begudes només se'n tenen en compte cinc. Ara, es torna a plantejar aquesta possibilitat, així com la d'encarir encara més el preu final de les begudes ensucrades. 

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar l'impost al juliol, ja que entenia que el Govern s'havia saltat passes en el procés de tramitació. Dos mesos després, però, la Generalitat va tornar a aprovar l'impost, de manera que segueix vigent.  

Més informació
El TSJC anul·la l'impost català sobre les begudes ensucrades
El Govern torna a aprovar l'impost a les begudes ensucrades
Avui et destaquem
El més llegit