EUA pacta amb JP Morgan el rescat de First Republic Bank per evitar un altre pànic bancari

La crisi es cobra una nova víctima després de les caigudes de Silicon Valley Bank i Signature Bank

Una oficina de First Republic Bank als Estats Units | EP Una oficina de First Republic Bank als Estats Units | EP

Les autoritats dels Estats Units han anunciat aquest dilluns la intervenció de First Republic Bank, el tancament i la venda dels seus actius i comptes al gegant JPMorgan Chase "per protegir els dipositants", segons un comunicat de la Corporació Federal d'Assegurances de Dipòsits (FDIC). L'autoritat estatal assumirà un cost de 13.000 milions de dòlars per l'operació, uns 11.800 milions d'euros, que podrien anar a més. 

Les 84 oficines de First Republic, repartides en vuit estats, reobriran avui sota la batuta de JP Morgan i els clients es traslladaran d'una entitat a l'altra. "El Govern ens ha demanat fer un pas endavant i ho hem fet. La nostra solidesa financera, les nostres capacitats i el nostre model comercial ens ha permès fer una oferta per executar la transacció de manera que es minimitzin els costos per al fons d'assegurança de dipòsits", ha destacat Jamie Dimon, director executiu de JPMorgan.

Més info: Com afectarà la fallida de Silicon Valley Bank a l’economia catalana?

Amb seu a San Francisco, centrada en banca privada i amb clients d'alt poder adquisitiu, First Republic Bank és la tercera entitat important del país a fer fallida en dos mesos després de les de Silicon Valley Bank i Signature Bank. D'acord amb el volum d'actius, 229.000 milions de dòlars a mitjan abril, segons dades oficials, uns 208.500 milions d'euros, suposa la segona fallida més important d'un banc minorista de la història dels Estats Units, després de la de Washington Mutual durant la Gran Recessió. Com a curiositat, el banc ha tingut tradicionalment bona reputació, amb clients d'alt poder adquisitiu entre els quals també hi ha Mark Zuckerberg, CEO de Meta.

First Republic Bank és la tercera entitat important del país a fer fallida en dos mesos després de les de Silicon Valley Bank i Signature Bank

El Departament del Tresor ha valorat per sobre de tot que la liquidació es dóna amb el cost més baix possible "El sistema bancari del país continua sent sòlid i resistent", ha assegurat un portaveu. "Les fallides són inevitables en un sistema financer dinàmic i innovador", s'ha apuntat en tot cas des de la FDIC. 

Tercer banc nord-americà que fa fallida

Fa uns dies First Republic Bank va perdre un 97% del seu valor a la borsa les últimes setmanes, cosa que va suposar pèrdues per valor de més de 100.000 milions de dòlars en dipòsits. Aquesta caiguda va activar les alertes d'un nou contagi al sector financer nord-americà i, per extensió, a la resta del món. Un conjunt de bancs del país van intentar salvar l'entitat fa unes setmanes amb 30.000 milions. De fet, durant el cap de setmana ja es donava per feta la intervenció i la venda. En total, els dipòsits pugen a uns 92.000 milions de dòlars o 84.000 milions d'euros, segons apunta Bloomberg. L'objectiu d'aquest rescat era evitar que aquest banc continués el camí emprès pel Silicon Valley Bank i Signature Bank, entitats tancades per les autoritats pel temor a un “risc sistèmic”.

Finalment, SVB i SB van caure per la seva gran exposició al sector tecnològic, damnificats amb la pujada dels tipus d'interès, i una fuita de dipòsits feta sobretot a cop de clic, sense cues a les oficines. Ara bé, la Reserva Federal, el banc central dels Estats Units, admetia la setmana passada errors a la caiguda de l'SVB, primera víctima de l'onada de fallides, en reconèixer que van fallar els sistemes de supervisió.  

Més informació
La crisi del Silicon Valley Bank provoca una caiguda d'un 3,5% de l'euríbor
El declivi de Silicon Valley (Bank)
Avui et destaquem
El més llegit