El consell d’administració del Banc Europeu d’Inversions ha finalitzat el procés per validar el nomenament de Nadia Calviño com a presidenta de l’organisme. L’actual vicepresidenta del govern espanyol prendrà possessió del càrrec l’1 de gener, en substitució de Werner Hoyer. A principis de desembre, Calviño ja va rebre el suport del conjunt de ministres de finances de la Unió Europea. Per ser elegida presidenta del BEI, Calviño ha hagut de reunir el suport d'almenys 18 estats membre que representin el 68% de l'accionariat de l'entitat inversora de la UE. La seva principal rival era la vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de Competència, Margrethe Vestager.
El Banc Europeu d’Inversions té l’objectiu de contribuir al desenvolupament estable del mercat interior europeu. Com? Ofereix finançament a tots els sectors econòmics dels països membres que impulsin projectes de modernització o reconversió i amb una afectació comuna a diferents estats. La governança de l’organisme està repartida entre el Consell de Governadors, el Consell d’Administració, el Comitè de Direcció i el Comitè d’Auditoria. Durant l’any 2022, Espanya, amb 9.960 milions d’euros, va ser el segon país de la Unió Europea amb més finançament per part del BEI.
La quantitat percebuda equival al 0,76% del PIB nacional i representa un augment de l'11% respecte a l'any passat. A Catalunya, les accions del BEI han servit per finançar actuacions com l'ampliació del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. Observant les dades globals, el BEI va mobilitzar recursos per 72.400 milions d'euros el 2022, també un 11% més en termes interanuals. 62.900 dels quals van anar a parar a arques europees i els 9.600 milions d’euros restants a països de la resta del món. Un 50% del finançament que es va mobilitzar el darrer exercici -l'equivalent a 36.500 milions d'euros- va ser per a accions destinades a combatre el canvi climàtic i impulsar la sostenibilitat mediambiental.