L'eurozona registra un creixement del PIB del 0,3% mentre la inflació es manté en el 2,4%

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica i Espanya se situa per sobre la mitjana (+0,7%) en un context protagonitzat per la caiguda dels preus de l'energia

La taxa subjacent baixa fins al 2,7% i registra un nou mínim des de la guerra d'Ucraïna | ACN La taxa subjacent baixa fins al 2,7% i registra un nou mínim des de la guerra d'Ucraïna | ACN

L'eurozona deixa enrere la recessió tècnica corresponent a la segona meitat del 2023 després que el PIB hagi registrat un creixement del 0,3% durant el primer trimestre de 2024. Així ho indiquen les dades preliminars publicades aquest dimarts per l'Eurostat, que també situen en el 0,3% la millora de l'economia al conjunt de la Unió Europea.

El creixement del PIB espanyol durant el primer trimestre (+0,7%) apareix per sobre la mitjana

En aquest sentit, el creixement del PIB espanyol durant el primer trimestre (+0,7%) apareix per sobre la mitjana dels països que utilitzen la moneda única. Quant a la zona euro, les millores més significatives corresponen a Irlanda (+1,1%), Letònia, Lituània i Hongria (+0,8%), mentre que a l'altre extrem apareixen França i Alemanya (+0,2%).

La inflació es manté

Quant a la taxa d'inflació a l'eurozona, durant el mes d'abril no ha registrat variacions respecte al març i es manté en el 2,4%, xifra que continua representant el mínim des de mitjan 2021 i que se situa prop de l'objectiu del 2% que persegueix el Banc Central Europeu (BCE). Segons les dades provisionals publicades aquest dimarts per l'Eurostat, l'energia ha estat el component que més ha contribuït a la caiguda de l'índex (els preus han disminuït un 0,6%), mentre que els serveis han actuat en el sentit contrari (+3,7%). Per altra banda, la taxa d'inflació subjacent -la que no té en compte l'energia, els aliments, l'alcohol i el tabac- baixa per novè mes consecutiu i se situa en el 2,7%, un nou mínim des de l'esclat de la guerra d'Ucraïna.

La inflació a l'Estat el mes d'abril s'ha situat en el 3,3%

Tal com han posat de manifest les dades d'aquesta setmana de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la inflació a l'Estat el mes d'abril s'ha situat en el 3,3%, una dècima més que al març. Espanya apareix novament per sobre la mitjana de la zona euro, una tendència vinculada a l'efecte base dels preus de l'energia, ja que durant el mateix període de l'any passat els preus de l'energia a l'Estat van experimentar una rebaixa significativa.

Més info: La inflació a l'eurozona cau dues dècimes, fins al 2,4%

Les taxes d'inflació més baixes a la zona euro durant l'abril corresponen a Lituània (+0,4%), Finlàndia (+0,6%) i Itàlia (+1%), mentre que a l'altre extrem apareixen Bèlgica (+4,9%), Croàcia (+4,7%) i Àustria (+3,4%).

Més informació
La inflació a l'eurozona cau dues dècimes i se se situa en el 2,6%
La inflació a l'eurozona es modera un 2,8% al gener
El BCE alerta d'una possible recessió tècnica a l'eurozona
Avui et destaquem
El més llegit