El turisme registra excel·lents dades d'ocupació durant la campanya de Nadal

La nit de Cap d'Any ha servit per penjar el cartell de complet a la majoria d'establiments

Bones xifres d'ocupació turística durant el Nadal | ACN Bones xifres d'ocupació turística durant el Nadal | ACN

Sent les vacances de Nadal una època idònia per esquiar, la manca de neu natural i les temperatures per sobre del comú en aquesta època no han impedit que les comarques del Pirineu hagin registrat unes bones xifres d'ocupació amb un 70% de mitjana des de Nadal fins a Reis. Les zones més properes a les estacions d’esquí han mostrat xifres superiors, mentre que la majoria d’establiments, aprofitant el Cap d’Any, van poder penjar el cartell de complet. 

L'única nota negativa a les comarques pirenaiques ha estat a la Cerdanya i la Vall d'Aran, que han patit anul·lacions i estades més curtes per aquesta manca de neu ja esmentada. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida també ha calculat que durant les festes s'han venut 225.000 forfets, un 12% més del previst.

El Patronat de Turisme estima que durant el període de festes de Nadal, al conjunt de les comarques del Pirineu i de Ponent prop de 100.000 turistes s'han allotjat en establiments de turisme reglat com ara hotels, cases de turisme rural, bungalous i apartaments turístics, generant així unes 230.000 pernoctacions en el conjunt de la demarcació. Les segones residències i altres formes d'allotjament turístic com els habitatges d'ús turístic (HUT), no  s’estimen en els càlculs, però també han fet pujar l’ocupació.

Cap d’Any dispara les xifres

El grau més alt d'ocupació es va produir per Cap d'Any, com és habitual per aquestes festes. En concret, del divendres 30 de desembre fins al diumenge 1 de gener de 2023 es va situar en percentatges que oscil·len entre el 95% i la plena ocupació en els establiments d'hoteleria del Pirineu, com també en tota l'oferta de turisme rural i les places de bungalous pel que fa al sector del càmping.

La comarca més septentrional de Catalunya és la que ha presentat millors dades i és que l'ocupació a la Vall d'Aran s'ha situat entre el 80 i el 85% al llarg de totes les vacances, amb un pic per Cap d'Any que va fregar la plena ocupació com a la resta del Pirineu. Els últims dies de Nadal, les xifres han baixat, però s'han situat igualment en una forquilla molt positiva entorn del 75% i 80%.

El turisme esportiu deixa empremta a les Terres de l'Ebre

Pel que fa al turisme de platja i interior, l’ocupació a la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre durant la campanya de Nadal s'ha situat entre el 50% i el 60%. Així ho ha explicat el portaveu de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), Xavier Guardià, que ha destacat que la demarcació només comptava amb un 20% dels establiments oberts. Les zones d'interior han estat les que han concentrat les xifres més altes d'ocupació, de fins al 70%, mentre que els allotjaments de la costa no han superat el 40%. 

Un dels motius ha estat l'augment del turisme esportiu els darrers mesos i és que es tracta d'un sector que no para de créixer. Des del sector confien a superar durant l'any encetat les xifres de 2019, tant pel que fa a l'ocupació com en la rendibilitat econòmica.

Visitants europeus per omplir la Costa Brava

Pel que fa als càmpings gironins, les vacances de Nadal s’han tancat amb una ocupació que ronda entre el 85 i el 90%. Xifres excel·lents tenint en compte que només hi havia obert un 30% de les places del litoral gironí. Els apartaments turístics de la Costa Brava han tingut reserves que anaven entre el 70 i el 90% al llarg de les vacances, com a mostra de la bona salut del sector. A més, com en altres punts de la geografia catalana, durant la nit de Cap d'Any molts dels establiments van penjar el cartell de complet.

Les temperatures suaus d'aquest inici d'hivern han esdevingut claus perquè molts turistes estrangers es desplacessin fins als càmpings gironins per aquestes vacances. El perfil del visitant ha estat majoritàriament europeu, de països com Alemanya, Bèlgica o França. El bon clima ha permès als visitants gaudir de les platges de la Costa Brava sense la marabunta de persones dels mesos d'estiu.

Més informació
El turisme a Catalunya dóna feina a un 7,8% més de persones que l'any 2021
L'aeroport de la Seu d'Urgell, un intent d'obrir una porta d'entrada al Pirineu
El Túnel de Viella: de ser el més perillós a capgirar una zona singular
Avui et destaquem
El més llegit