Els ‘expats’ aposten per Barcelona

Els professionals internacionals residents a la capital catalana valoren la globalitat, l’obertura i la qualitat de vida d’una ciutat en plena competició per atreure l’EMA

El clima és un dels aspectes més ben valorats pels 'expats' residents a Barcelona El clima és un dels aspectes més ben valorats pels 'expats' residents a Barcelona

Barcelona és una ciutat global, oberta, capaç d’atraure talent i amb una bona qualitat de vida i sistema sanitari. Així ho creu la comunitat d’expats residents a la capital catalana segons l’International Talent Monitor que Barcelona Global ha presentat aquest dijous de la mà del Banc Sabadell. “Que tot això no ho diguem nosaltres, sinó que ho diguin els mateixos expatriats, és molt important en la cursa per aconseguir obtenir la seu de l'Agència Europea del Medicament (EMA)”, ha destacat Mateu Hernández, CEO de Barcelona Global.

Aquesta enquesta, realitzada a més de 800 professionals d’alta qualificació, arriba a la tercera edició justament en un moment important per decidir on acabarà situant-se l’Agència Europea del Medicament quan deixi Londres. “Hi ha 900 professionals altament qualificats a Londres que estan inquiets per saber on aniran. La millor resposta que els podem donar és l’opinió dels expats que ja treballen aquí”, ha subratllat Mateu Hernández.

En aquest sentit, ha apuntat que “als treballadors de l’EMA els volem dir que Barcelona és una ciutat molt ben connectada, podran anar i venir de qualsevol lloc en el mateix dia”. A més, ha afegit, “els diem que és una ciutat amb alta qualitat de vida, on hi ha una comunitat internacional on és fàcil atreure talent internacional. Això és rellevant pel cap de reclutament de qualsevol gran empresa”.

El clima i l'atenció sanitària són alguns dels aspectes més ben valorats

Qualitat de vida, el punt fort

Justament la qualitat de vida és un dels àmbits que més valoren els professionals internacionals que resideixen a la capital catalana. “Barcelona és una ciutat on els expats se senten còmodes”, celebra Hernández. Un 47% d’aquests professionals tenen entre 35 i 49 anys, “gent amb la vida organitzada que ja està instal·lada aquí”. A més, amb un perfil d’alta qualificació si es té en compte que el 52% tenen un màster i el 18% són doctors.

“És important que ells ja considerin Barcelona una ciutat global i ben connectada internacionalment”, subratlla Hernández. “Ha millorat la satisfacció a l’hora d’invertir, començar un negoci o amb les condicions laborals”, afegeix.

Un 47% d’aquests professionals tenen entre 35 i 49 anys

El CEO de Barcelona Global també destaca dels resultats de l’estudi que els expats “estan satisfets amb la seva integració, la ciutat es va obrint i volen formar part de Barcelona, no volen crear un gueto”. El clima, la gastronomia, l’oferta esportiva i cultural o la seguretat també són aspectes ben valorats.

La llengua catalana no és un obstacle

Tot i que sovint es vulgui plantejar la llengua catalana com una rèmora a l’hora de captar talent internacional, els resultats de l’estudi van en direcció contrària. “Un 28,5% creuen que el català enriqueix la seva experiència i un 32% que no els afecta en res”, assenyala Hernández. De fet, l’única pega idiomàtica que destaquen els expats és que el nivell d’anglès entre els barcelonins encara és baix.

Un 28,5% creuen que la llengua catalana enriqueix la seva experiència i un 32% que no els afecta en res

Precisament l’educació és una de les qüestions que més valoren les famílies quan s’han d’instal·lar a la ciutat. “Hauria de ser una prioritat per atraure talent”, diu Hernández sobre un àmbit on els professionals internacionals tan sols estan “una mica satisfets” i on des de Barcelona Global observen un evident “camp de millora”. De fet, el 46% porten els fills a escoles internacionals atesa la preocupació dels pares perquè rebin educació en anglès.

La burocràcia i la fiscalitat no convencen

Si hi ha algun aspecte on els professionals internacionals segueixen insatisfets a Barcelona és amb la burocràcia. “No pot ser que els tràmits per qualsevol llicència siguin tan llargs, és un element clar de millora”, apunta Hernández.

Alhora, els expats també lamenten una “fiscalitat massa elevada” i “no són aliens a l’augment del cost de vida”, amb l’evident exemple de l’habitatge. “En plena crisi el cost de la vida era un avantatge competitiu que Barcelona va perdent”, conclou Hernández. 

Més informació
El Govern vol impulsar el retorn a casa dels joves talents
Els 10 millors països on anar a treballar
'Expats', crítics però enamorats de Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit