El Govern vol impulsar el retorn a casa dels joves talents

El nombre de catalans que marxen a l'estranger es multiplica per dos entre el 2009 i el 2016, arribant a les 48.611 persones

El 2015, 23.617 joves van marxar de Catalunya per treballar El 2015, 23.617 joves van marxar de Catalunya per treballar

El Govern posarà en marxa a partir del setembre l'Oficina Virtual del Retorn (OVR), una eina per oferir assessorament, atenció personalitzada i orientació laboral als joves que estan treballant en un país estranger i desitgen tornar a Catalunya, segons ha anunciat Marta Vilalta, directora general de Joventut.

Des de l'any 2008, molts joves han marxat a l'estranger a buscar feina. En l'actualitat, hi ha 48.611 joves catalans que resideixen a l'exterior, cosa que suposa multiplicar per dos el nombre de joves que hi havia fora en el 2009. Aquesta xifra indica que el 4,3% dels joves catalans estan fora del territori. D'aquest total, el 37,4% han optat per marxar al continent sud-americà i el 29,8% a algun país de la Unió Europea.

A més, el 2015 van marxar de Catalunya 23.617 joves, dels quals 3.904 tenien nacionalitat espanyola, cosa que suposa multiplicar per sis el nombre de joves que van marxar a l'estranger el 2005. El perfil del jove emigrant és el d'una persona de més de 25 anys, sense càrregues familiars, amb una formació universitària i amb molts bons coneixements d'idiomes i que té l'objectiu de millorar la seva carrera professional.

Segons Vilalta, aquesta expatriació suposa una fugida de ''talent'' que cal recuperar per l'economia catalana. La directora general de Joventut considera que uns dels principals obstacles per incentivar el retorn dels joves a Catalunya són les condicions laborals del mercat de treball, amb salaris més baixos que els vigents en gran part dels països europeus que acullen actualment als joves catalans.

L'objectiu de les mesures que es volen posar en marxa a través de l'OVR és la construcció d'una gran xarxa de contactes entre els joves que estan treballant fora del país amb les empreses catalanes que busquen un perfil laboral d'una persona que ha fet el pas d'emigrar a un país estranger per desenvolupar les seves capacitats i habilitats. Amb el nou portal, els joves podran clicar la seva disposició a tornar i les empreses interessades tindran una informació immediata d'aquesta voluntat ja sigui a través del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) o de Linkedin. 

Més informació
El Govern contra la diàspora juvenil
Saps què cobraries fent la mateixa feina a l'estranger?
Més joves decideixen fer les maletes
Avui et destaquem
El més llegit