Adeu a les cabines de telèfon

L'obligatorietat de Telefónica de mantenir els telèfons públics acaba a finals d'any, quan es preveu que comencin a desaparèixer els 2.500 que hi ha a Catalunya

Una cabina de telèfon a la plaça de Sants de Barcelona | ACN Una cabina de telèfon a la plaça de Sants de Barcelona | ACN

Les prop de 2.500 cabines telefòniques que encara sobreviuen als carrers de Catalunya tenen els dies comptats; a finals d'any deixaran de prestar servei. La irrupció de la telefonia mòbil va fer-les caure en desús. De fet, segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), el 88% de la població de l'estat espanyol reconeix no haver fet servir mai una cabina de telèfon. El mateix organisme apunta que només l'1% dels individus ha utilitzat una cabina el darrer any. El govern espanyol havia anat prorrogant any rere any el seu manteniment, però ja ha decidit posar fi al servei, segons l'avantprojecte de llei general de Telecomunicacions, prevista d'aprovar per al segon semestre d'enguany.

Fonts de Telefónica expliquen a l'ACN que la desaparició d'aquestes instal·lacions es produirà d'acord amb la disposició transitòria novena de l'avantprojecte de la llei general de Telecomunicacions, que es preveu que entri en vigor abans de finals d'aquest any. Fins ara, el govern espanyol obligava Telefónica a mantenir-les com a servei universal. Any rere any, el concurs per gestionar el servei quedava desert i la companyia se n'ha anat fent càrrec. El servei està assegurat fins al 31 de desembre, però les cabines ja poden ser retirades, si els ajuntaments així ho sol·liciten a la companyia, al marge que el nombre de cabines quedi per sota del mínim fixat pel reial decret del 2011 -segons el qual, hi havia d'haver almenys un telèfon públic en els municipis de més de 1.000 habitants, amb una exigència d'un telèfon addicional per cada 3.000 habitants-. La mateixa CNMC portava anys sol·licitant la fi del servei.

Molts ajuntaments s'estan acollint a aquesta possibilitat de demanar a Telefónica que les retiri. "Telefónica no pot fer-ho per iniciativa pròpia, ni que no registrin ni una sola trucada en mesos o anys", afirmen fonts de la companyia. A nivell general, les cabines de telèfon registren una mitjana de 0,5 trucades al dia, és a dir, una trucada cada dos dies. Més de la meitat de les cabines distribuïdes arreu de l'estat espanyol no registren ni una trucada en tot l'any.

Recorrent la via pública es fa evident la fase de desídia que travessa aquest servei de telefonia públic. A Tarragona ciutat, on queden 44 cabines pels seus carrers, s'hi troba l'última cabina amb l'estructura tradicional de quatre parets de vidre i sostre. És el model 'garsa', com el coneix Telefònica, un dels més antics que es conserven. Van anar desapareixent perquè es tancaven amb portes i no eren accessibles per a persones amb mobilitat reduïda.

A Barcelona, la darrera que quedava d'aquest model tancat, al carrer del Lledoner, al barri de Sant Genís dels Agudells, va ser cedida a l'Ajuntament. Serà rehabilitada i es convertirà en punt d'intercanvi de llibres que s'ubicarà a la plaça Meguidó, el punt neuràlgic del barri. La de Tarragona està inutilitzada: li van arrencar l'auricular, no té porta i està plena de pintades i adhesius. Malgrat ser sovint objecte de vandalisme, són moltes les cabines que encara funcionen a Catalunya i admeten fer-hi trucades, amb monedes o targeta.

Més informació
Telefónica reforçarà la xarxa mòbil a la costa durant l’estiu
Telefónica bat el seu rècord de benefici amb 7.743 MEUR
Avui et destaquem
El més llegit