El 80% dels ciutadans creu que la fiscalitat espanyola és injusta

Un estudi del CIS apunta que més de la meitat del ciutadans considera que viuen en un Estat amb “grans desigualtats”

La Ministra d'Hisenda del Govern espanyol, Maria Jesúus Montero La Ministra d'Hisenda del Govern espanyol, Maria Jesúus Montero

El 79,9% dels ciutadans creu que la fiscalitat espanyola no cobra els impostos amb justícia perquè no fa pagar més als que més tenen, segons un estudi del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) que s’ha fet públic aquest divendres. Un 59,4% consideren que els impostos "són necessaris perquè l'Estat pugui prestar serveis públics". No obstant, la pràctica totalitat dels espanyols, un 90,3%, creu que hi ha "bastant" (49,4%) o "molt" (40,9%) frau fiscal, i majoritàriament estan d'acord amb el fet que l'Administració fa "pocs esforços" (45,3%) o "molt pocs" esforços (14%) per combatre'l. A més veuen l'Estat com un país amb "grans desigualtats" (54,5%) o amb "algunes desigualtats" (38,8%).

L'estudi, fet a partir de les dades de 2.543 entrevistes a persones de més de 18 anys entre el 21 i el 30 de juliol, apunta que un 27,8% dels ciutadans (la xifra més alta de l'estudi) creu que l'Estat dedica massa recursos a Defensa, tot i que els que consideren que hi destina "els necessaris" els superen, un 38,7%, i un altre 27,3% creu que caldria aportar-hi més diners.

Els ciutadans volen més recursos per a sanitat, educació i habitatge segons un estudi del CIS

Un 71,7% dels ciutadans creu que es destina "molt pocs" diners públics a la sanitat. A més un 75% voldria més recursos per a la protecció del medi ambient, un 85,2% per a la investigació en ciència i tecnologia, un 75,9% per al medi rural, un 66,3% per a l'habitatge i un 57,1% per a l'ensenyament.

Els ciutadans també creuen que calen més diners per a cultura (54,5%), justícia 855,2%), pensions (55,2%), cooperació per al desenvolupament (53,%), ajuda a persones dependents (67,2%) i serveis socials (51,7%). Només en seguretat ciutadana consideren majoritàriament que ja es destinen els recursos necessaris (52,6%).

La meitat dels ciutadans (50,1%) creu que els diners que l'administració rep en impostos beneficien "poc" la societat, mentre que un 30,8% creu que la beneficien "bastant", un 10,4% "molt" i un 5,6% "gens".

Reben menys del que paguen

A més, un 62% dels ciutadans creu que reben menys del que paguen en impostos. Un 28,7% consideren que reben "més o menys" el que paguen, i només un 6,6% que rep "més" del que paga en impostos.

Amb tot, el 46,5% dels enquestats creuen que els espanyols paguen els impostos que pertoquen, mentre que un 41% considera que paguen "molt", i només un 9,6% diu que paguen "poc".

La majoria dels enquestats creu que l'Estat "ha d'intervenir en la vida econòmica, però respectant la iniciativa privada" (51,1%), i superen de llarg els que creuen que l'Estat "no ha d'intervenir, tret de corregir possibles desajustaments" (22,1%) i els que creuen que "no ha d'intervenir" per a res (5,2%).

Més informació
La Hisenda catalana aflora 338,5 MEUR procedents del frau fiscal
El govern espanyol ajorna la reforma fiscal completa
Avui et destaquem
El més llegit