Foment ataca els PGE a Catalunya

La patronal del treball critica que la "inversió real" dels pressupostos de l'Estat a Catalunya sigui només del 10,6% del total

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà | EP
El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà | EP

Foment del Treball ha criticat que "la inversió real" dels pressupostos del 2018 de l'Estat a Catalunya sigui "només" del 10,6% del total, el que suposa una xifra "molt per sota" del pes específic que té en el conjunt de l'economia espanyola.

Més info: PGE 2018: més infrafinançament per a Catalunya

En aquest sentit, la patronal presidida per Joaquim Gay de Montellà recorda que el projecte de comptes assenyala que el volum d'inversió a Catalunya és de 1.113,8 milions d'euros, el 13,3% del total de la inversió per regions. Ara bé, no dubta en matisar que observant els annexos d'inversions reals es constata que la inversió finalment destinada és del 10,6%.

Inversió real a Catalunya amb dades de Foment del Treball

Gràfic de Foment del Treball sobre la inversió real de l'Estat a Catalunya des de 2000 fins a 2018

La cosa encara va a pitjor. Segons recorda Foment, aquest valor és del 10,4% en les inversions projectades pel 2019 sempre i quan no s'incorporin nous projectes en el pròxim compte de resultats encapçalat pel ministre Cristóbal Montoro. Pel que fa al 2020, la xifra encara es desploma més fins al 8,4% del total de la inversió regionalitzada.

No tot són males notícies

Lluny de Catalunya, no tot són males notícies. La patronal del treball subratlla que la inversió pública mostra un canvi "destacat" en relació al 2017 ja que la partida augmenta un 15,3% (un 14,8% més en el sector públic administratiu amb pressupost limitat) i un 15,8% en el sector públic amb pressupost estimatiu.

Més info: Les claus dels Pressupostos: pensions, IRPF i sous públics

Alhora, considera que les projeccions sobre el creixement de l'economia espanyola (2,7%) són "realistes i estan en línia" amb les últimes estimacions de diversos organismes, serveis d'estudi i i agències de qualificació.

A l'apartat d'ingressos de l'Estat, també qüestiona el manteniment de l'impost al patrimoni dins els pressupostos: "Ja s'hauria d'haver eliminat, en línia amb els altres països desenvolupats que no compten amb aquest impost".

Més informació
Foment només executa un 10% de les inversions urgents promeses a Rodalies per 2014-2016
Abad denuncia que l’expulsió de Cecot “vulnera els estatuts de Foment”
Gay de Montellà proposa suspendre la Cecot mentre ell sigui president de Foment
Avui et destaquem
Comentaris (3)
Ronçana
Ho veus home per què volem tenir el nostre propi Estat?
david
"ataca"? .... el titular es poc fidel a la realitat , nomes han fet unes declaracions... Els de Foment ja saben que als espanyols s´els en refot les opinions que surtin d´aqui. S´han de fer accions , sino res de res. Quan es tornin a proposar vagues generals a Cat. per pressionar al govern espanyol, sumeu-vos-hi tambe.
Jésus
Critiquen perquè és poca inversió o perquè és molta?