Foment i Pimec reclamen un sol horari comercial

Les patronals catalanes reclamen unificar els horaris d'obertura de les botigues d'estiu i hivern i que sigui de 6.30 a 21.30 hores tot l'any

Les patronals, contra el canvi d'horaris comercials | iStock Les patronals, contra el canvi d'horaris comercials | iStock

Foment del Treball i Pimec Comerç reclamen "amb urgència" establir un sol horari comercial. Defensen que, durant tot l'any, les botigues puguin obrir entre les 6.30 i les 21.30 hores, de manera que es trobi un punt intermig entre l'horari d'estiu (de 7.00 a 22.00 hores) i el d'hivern (de 6.00 a 21.00 hores). Les dues patronals catalanes ho han reclamat de manera "urgent" i "unitària". 

Consideren que aquesta dualitat d'horaris comercials genera "desconcert" tant entre els comerciants com entre els consumidors. De fet, quan es va aprovar aquesta mesura en el marc de la Llei de Comerç "no es va consensuar amb el sector", fet pel qual consideren que va ser un "error". 

També han aprofitat per, a través d'un comunicat, expressar la seva disconformitat amb les propostes parlamentàries d'establir el tancament dels comerços a les 21.00 o, fins i tot, a les 20.30 hores. "Per la seva naturalesa, el comerç s'adaptarà a les mesures d'acceleració quan el sector i la resta d'àmbits li ho permetin i es garanteixi la viabilitat i estabilitat", afirmen. 

Més info: El comerç vol acabar amb el canvi horari

En aquest sentit, han demanat que la racionalització dels horaris que promou el pacte per la reforma horària ha de permetre un equilibri "entre la llibertat i l'autosuficiència de la ciutadania en les seves relacions de consum". Pimec i Foment també demanen que abans d'introduir la reforma horària es realitzin estudis d'impacte en el comerç, proves pilot a diversos municipis i campanyes de sensibilització. 

Un dels promotors de la iniciativa per a la Reforma Horària, Fabian Mohedano, s'oposa a aquesta mesura. "Si l’argument és que volen un únic horari tot l’any, apostem per seguir reaorganitzant els horaris i per tancar a les 21.00 hores; en el cas de fer la mitjana entre els vuit mesos d'horari d'hivern i els quatre mesos d'estiu, l’hora de tancament mitjana seria a les 21.15 hores". Tot i així, avisa que és contradictori amb l’objectiu 2025, que estableix els horaris de tancament dels comerços a les 19.30 hores. 

Mohedano insisteix que "seria contradictori ampliar ara horaris" quan ja s'han reduït. El canvi a la baixa, assegura, "provoca una millora considerable de moltes persones, especialment dones, que treballen al sector". Aquest debat afecta, principalment, les grans superfícies i l'alimentació a les grans ciutats. 

Opinió dels sindicats

Els sindicats també han opinat sobre la proposta, que es debat a la Comissió de Treball del Parlament aquest dijous. CCOO creu que les botigues s'han d'adaptar als nous hàbits de consum que marquen la digitalització i els nous canals de comercialització. La resposta, però, "no és una cobertura sense límits, que comporta més precarietat laboral". Per la seva banda, UGT considera que augmentar l'horari suposa un "retrocés" en la "racionalització" d'horaris.  

Més informació
Contra el canvi d'hora: no al 'jet lag' social
Els comerços tancaran una hora abans a l’hivern
Avui et destaquem
El més llegit