• Economia
  • Foro Nuclear avisa que tancar les centrals nuclears de Catalunya seria "tornar a l'edat de pedra"

Foro Nuclear avisa que tancar les centrals nuclears de Catalunya seria "tornar a l'edat de pedra"

El president de l'entitat, Ignacio Araluce, demana una rebaixa d'impostos per part del govern espanyol com a "gest formal" per reprendre les negociacions

El president de Foro Nuclear, Ignacio Araluce | Europa Press
El president de Foro Nuclear, Ignacio Araluce | Europa Press
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
Barcelona
19 de Maig de 2025
Act. 19 de Maig de 2025

Foro Nuclear considera que "no es poden tancar" les tres centrals nuclears que hi ha actives a Catalunya (Ascó I, Ascó II i Vandellòs II). Ni ara, ni en deu anys. "Tornaríem a l'edat de pedra", ha advertit aquest dilluns el president de l'entitat, Ignacio Araluce, durant una trobada amb la premsa a Barcelona. En general, el clam d'aquesta associació és "replantejar" el desmantellament nuclear que preveu el 7è Pla General de Residus Radioactius (PGRR) aprovat pel govern espanyol. Actualment, l'energia nuclear suposa al voltant del 20% del mix energètic de l'estat espanyol. En el cas de Catalunya, però, la dependència és encara més gran i supera el 59%. 

 

És a dir, el president de Foro Nuclear ha coincidit amb el diagnòstic que va fer a principis de mes l'exsecretari d'Estat d'energia, Nemesio Fernández-Cuesta, a la 40a Reunió del Cercle d'Economia, qui també va descartar aquest escenari. Cal dir, però, que els plans de l'executiu espanyol són ben diferents. A hores d'ara, el full de ruta pel que fa al desmantellament nuclear continua intacte. La previsió és que Ascó I deixi de produir energia des del 2030, mentre que Ascó II ho faria dos anys després. L'última a apagar-se seria Vandellòs II, l'any 2035. 

Tot i això, Araluce s'ha mostrat optimista pel que fa a les negociacions amb el govern de Pedro Sánchez pel "diàleg" que ja existeix entre la Moncloa i les quatre empreses propietàries (Iberdrola, Naturgy, Endesa i EDP). Converses que, d'altra banda, de moment no han fructificat en cap mesura en concret. El sector nuclear està esperant un "gest" per part de l'administració abans de fer arribar una "proposta formal", la qual el president de l'associació empresarial ha confiat que es lliurarà aquest 2025. Aquest gest podria ser o bé l'anul·lació del tancament d'Almaraz I, previst el novembre del 2027, o una rebaixa fiscal.

 

Araluce: "Si hi hagués una rebaixa d'impostos, totes les empreses s'apuntarien a les nuclears"

Aquesta segona és la gran demanda del sector, donat que consideren que actualment es produeix una discriminació en comparació a altres tecnologies. Especialment, amb el darrer increment del 30% la taxa Enresa, aprovat el juny de l'any passat, i que, segons Foro Nuclear, contravé l'acord que el sector va pactar amb el govern espanyol el 2019. Aquest conveni recollia que mai s'aplicaria un augment per sobre del 20%. Per la seva banda, la Moncloa s'ha mostrat reticent a una rebaixa fiscal perquè temen que acceptar aquesta condició pugui augmentar la factura energètica del consumidor. Araluce ho ha desmentit categòricament: "Som els únics que paguen per contaminar abans de fer-ho. El ciutadà no pagarà res", ha etzibat. 

Les crítiques al govern de Sánchez les ha fet extensibles a ajuntaments i comunitats autònomes, les quals també castiguen en excés a les nuclears, segons l'entitat. "Volem que ens tractin com als altres. Per què hem de pagar més?", ha qüestionat. Catalunya és el territori de tot l'Estat que més carrega al sector (6,65 euros / megawatt hora). 

Pel que fa a les grans energètiques, el dirigent de Foro Nuclear ha recalcat que "han de posar-se d'acord en la temàtica i els detalls", cosa que "no és fàcil" per la diferència de dimensions i interessos creuats. Ara bé, alhora ha subratllat que totes estan convençudes d'apostar per l'energia nuclear. "Si hi hagués una rebaixa d'impostos, totes les empreses s'apuntarien a les nuclears", ha insistit Araluce. En aquest sentit, ha posat d'exemple l'exempció de taxes autonòmiques a l'energia nuclear que va aprovar la Comunitat Valenciana la passada setmana. És el "gest formal" que tant demanen abans de reprendre les negociacions.

L'apagada elèctrica, clau a les negociacions

En aquest intent d'aturar el desmantellament nuclear, l'apagada elèctrica del passat 28 d'abril va ser un veritable punt d'inflexió. Si més no, així ho esperen des de l'associació. "S'han posat sobre la taula moltes coses. Hi ha molta més potència inercial, s'està ficant molt més gas i nuclear perquè no torni a passar el mateix", ha explicat Araluce. El dirigent no s'ha atrevit a fer cap diagnòstic definitiu sobre l'episodi, però ha avançat que el principal problema es va produir a la mateixa xarxa i ha demanat reforçar-la: "Cal invertir-ne més, però no es permet perquè anirà a taxes que s'implementaran a la factura de casa".

Torre de condensació de la central nuclear d'Ascó | ACN
Torre de condensació de la central nuclear d'Ascó | ACN

Durant i després de l'apagada, Sánchez va culpar l'energia nuclear de la situació. De fet, la va titllar de "rèmora". Araluce ha lamentat que al president del govern espanyol "el van informar molt malament" i ha recordat que fa temps que "la xarxa està nerviosa", fet que ha produït episodis d'apagada en el passat a territoris com Catalunya.

Amb tot, des de Foro Nuclear consideren que l'energia que produeixen infraestructures com Ascó I, Ascó II o Vandellòs II resultarà indispensable en el futur i veuen impossible l'apagada nuclear que prepara l'estat espanyol. "En cinc anys hem de muntar el mateix que hem fet en els últims 20-25 anys. Tampoc he vist mai desmantellar totes les unitats nuclears en 10 anys", ha conclòs Araluce. Les seves valoracions anticipen un any intens de converses i dibuixen un interrogant gegant pel que fa als plans inicials d'acabar amb l'energia nuclear.