
La 25a edició del Fòrum d'Inversió organitzat per Acció no ha pogut ser la celebració que tenien pensada el seus impulsors. El nivell de les startups i els inversors que hi han participat ha estat tan alt com és habitual, però aquest cop no hi havia escenari ni públic. La covid-19 ha obligat a dur a terme l'esdeveniment de manera completament virtual. Només els representants de cada startup, el conseller delegat d'Acció, Joan Romero, i el director de l'àrea de finançament de l'agència per a la competitivitat de l'empresa de la Generalitat, Oriol Sans, eren físicament al mateix lloc. Tant els inversors com la resta de públic han seguit l'acte a través d'una pantalla.
Per als emprenedors, aquesta jornada és un aparador; per al panell d'inversors que hi participa, un lloc on trobar bones oportunitats; per a Acció, una manera d'impulsar l'ecosistema de startups català i donar-lo a conèixer a l'estranger. El convidat d'aquest any han estat els Països Baixos, amb la participació de Marleen Evertsz, la CEO de Nxchange, una de les tres borses de valors que operen al país. "Els emprenedors inverteixen un 80% del seu temps en buscar inversió, quan haurien de destinar-lo a desenvolupar el seu negoci i les seves idees", ha destacat Evertsz. Al Fòrum d'Inversió d'Acció, cinc minuts era tot el que tenia el representant de cada startup per aconseguir diners.
En 300 segons, cada una de les nou empreses emergents finalistes d'aquesta edició han hagut d'explicar qui són, què ofereixen, quin plans de futur tenen, quina és la seva competència, i, el més important de tot, per què necessiten finançament. A la dificultat d'encabir tota aquesta informació en poc temps d'una manera clara s'hi afegeix el fet de fer-ho en anglès. I és que un dels tres inversors que han participat a cada panell és neerlandès. Aortyx, Droplite, Roka Furadada, BitMetrics, BNC10, StockCrowd, Advanced Air Mobility, Global Candace i Smart Monkey han estat les finalistes d'una llista de 50 companyies votades pels inversors i el públic en general.
El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha intervingut a l'inici del fòrum, quan ha aprofitat per destacar que Catalunya compta amb un "ecosistema molt fort, amb més de 1.500 startups". Ha comparat el panorama emprenedor català amb el neerlandès, dels quals ha assegurat que són "dos dels principals hubs digitals d'Europa". També ha presentat el fòrum com un aparador, especialment per a les empreses emergents que n'han sortit reconegudes. El Premi Fòrum d'Inversió se l'ha emportat BitMetrics amb la seva càmera per a braços robòtics. Però tres startups més han marxat amb reconeixement: Aortyx, BNC10 i Smart Monkey han guanyat els tres Premis d'Estratègia. A més, el guardó a la Trajectòria Emprenedora ha estat per a Palo Biofarma.
Ciències de la vida i TIC
Les nou startups que han pogut presentar els seus projectes davant d'inversors s'han dividit en tres blocs: ciències de la vida i la salut, tecnologies de la informació i la comunicació i un calaix de sastre que ha agrupat solucions d'altres naturaleses. El primer torn de les ciències de la vida i la salut ha estat per a Aortyx, el pitch de la qual ha anat a càrrec del seu fundador i CEO, Jordi Martorell. És un dispositiu que vol reduir la mortalitat en els casos de disseccions de l'aorta. És per això que han inventat un pegat biodegradable que es col·loca a l'artèria i evita altres tractaments més invasius, amb menor taxa d'èxit o de durada determinada. Per tal de començar les proves en humans a finals de l'any que ve, intenten tancar una ronda de vuit milions d'euros.
Després ha estat el torn del cofundador i CEO de Droplite, André Guedes. Ha presentat un dispositiu de diagnòstic que amb només una gota -normalment de sang- permet detectar diverses malalties. La principal aplicació que de moment li estan donant és en els tractaments de fertilitat, tot i que la intenció és ampliar-la a altres camps. La ronda que intenten aixecar i per la qual busquen finançament és de 800.000 euros i ha de permetre convertir la solució en un dispositiu l'any que ve.
La tercera iniciativa del grup de ciències de la vida i la salut ha estat Roka Furadada. La seva CEO, Judit Camargo, ha exposat l'objectiu del seu negoci: reduir el càncer de pell mentre es té cura del medi ambient. Ho fan a través de filtres UV, el principal component de les cremes solars. Els seus plans inclouen llançar el producte l'any 2022 i es troben enmig d'una captació d'1,5 milions d'euros. Biogeneration Ventures ha estat l'inversor neerlandès del panell, completat per dos fons locals: Asabys Partners i Inveready.
El segon bloc de pitches l'ha obert la guanyadora, BitMetrics, amb la cofundadora i CEO, Mar Masulli. Intenta captar 250.000 euros per invertir en la solució que combina intel·ligència artificial, machine learning i robòtica. La càmera per a braços robòtics va destinada a tasques de desplaçament de productes en fàbriques, és a dir, automatitza els processos industrials d'agafar i col·locar. William McCahey, cofundador i COO de BNC10 s'ha encarregat d'oferir la informació sobre aquesta fintech. Per assolir els propers passos del seu pla de negoci -expandir-se a Europa i l'Amèrica Llatina- busquen cinc milions d'euros.
El CEO d'Acció, Joan Romero, ha definit l'ecosistema emprenedor català: "Som el primer 'hub' tecnològic del sud d'Europa i tenim startups que ens ajuden a impulsar la innovació"
En l'àmbit de les TIC, han tancat les presentacions StockCrowd i el seu cofundador i CEO, Sergi Pallarès. És una espècie d'eina de crowdfunding renovada, que permet captar inversió a través de les mateixes webs d'organitzacions. Estan en procés de tancar la seva tercera ronda, d'1,5 milions d'euros. El panell d'inversors ha estat format, en aquest cas, per un fons d'inversió neerlandès, Lanai Partners i Sabadell Ventures.
El tercer panell, dedicat a altres tecnologies, ha començat amb una solució de mobilitat: Advanced Air Mobility. Presentada pel CEO, Aitor Martín, és una empresa de petits helicòpters destinats a desplaçaments quotidians i individuals. Martín ha destacat que pot reduir el temps dels viatges una quarta part, però ha admès que és necessari un canvi en la legislació per tenir continuïtat. Global Candace és un software que reuneix la logística marítima en una única solució. Alejandra Freites, la fundadora i CEO de l'empresa, ha establert el principal objectiu: l'expansió internacional el 2024.
La darrera presentació ha estat d'una companyia de solucions d'última milla. Xavier Ruiz, CEO de Smart Monkey, ha explicat que el seu objectiu és millorar l'experiència de delivery per al client, però també per al repartidor i l'empresa logística. Ja han aixecat 180.000 euros d'una ronda de 300.000 que volen completar. Un responsable del fons d'inversió neerlandès ICOS Capital, un de LaCaixa Capital Risc i un altre de Swanlaab els han escoltat atentament.
Per cloure l'acte, el CEO d'Acció, Joan Romero, ha volgut fer un dibuix de la situació actual de l'ecosistema emprenedor català. "Som el primer hub tecnològic del sud d'Europa i tenim startups que ens ajuden a impulsar la innovació", ha assegurat. Un 64% de les empreses emergents, ha dit, es dediquen a la indústria 4.0. Els objectius de cara al 2030: 4.000 startups, 400 creixements i 15 unicorns. Pot ser que una d'aquestes empreses que s'ha venut en cinc minuts valgui, en un futur, 1.000 milions d'euros.