Funcionaris del Jutjat de Primera Instància 37 de Barcelona | ACN
Funcionaris del Jutjat de Primera Instància 37 de Barcelona | ACN

Els funcionaris, prop de cobrar més d'un 25% de l'extra del 2013

Economia confia arribar a un "acord global" amb els treballadors públics i recollir-lo en els pressupostos per a fer-ho efectiu durant l'any vinent

Quan falta menys d'una setmana per a la vaga de funcionaris convocada pel 12 de desembre, el Govern català s'ha proposat arribar a un acord amb els treballadors públics sobre el retorn de les pagues extra pendents del 2013 i el 2014. Per aconseguir-ho, està disposat a millorar l'última oferta que va posar sobre la taula aquest dilluns, que passava per abonar el 2019 un 25% de la paga extra del 2013.

Més info: Els funcionaris mantenen la vaga tot i l'oferta del Govern

En una entrevista, el secretari general de Vicepresidència i Economia i Hisenda, Albert Castellanos, ha obert la porta a augmentar el percentatge que es pagarà l'any vinent, així com a escurçar terminis i a acabar de tornar les pagues pendents abans del 2026. "Farem tots els esforços per arribar a un acord", ha assegurat. Castellanos ha explicat que la voluntat és arribar a un pacte amb els sindicats i recollir-lo en els pressupostos del 2019.

La proposta del Govern de tornar les pagues extres en uns terminis que s'allargarien fins al 2026 va indignar els sindicats i va motivar la convocatòria de vaga al sector públic per al 12 de desembre. "Obrim la porta a tot el que sigui assumible per part del Govern. Si hi ha un escenari que passi per escurçar el calendari i és assumible, l'assumirem". 

"Tenir-ho tot resolt el 2019 és impossible"

Castellanos confia arribar a un "acord global" amb els sindicats de la funció pública per poder-lo incloure en els pressupostos del 2019. Els comptes "han de donar una resposta satisfactòria a les demandes dels treballadors públics que s'estan mobilitzant aquests dies", ha dit el secretari general. "Tenir-ho tot resolt el 2019 és impossible, el que sí que podem fer és no només fer gestos sinó passos endavant per canviar la tendència del que hem viscut en els últims anys", ha afegit. 

D'altra banda, el secretari general d'Economia i Hisenda s'ha mostrat "relativament optimista" sobre la possibilitat que l'objectiu de dèficit per a les comunitats autònomes s'acabi ampliant del 0,1% al 0,3% el 2019, el que augmentaria els recursos econòmics de la Generalitat. També sobre l'opció que el Govern espanyol accedeixi a flexibilitzar la regla de la despesa, de manera que no hi hagi un topall per a les despeses no habituals com, per exemple, el retorn de les pagues extra. 

Vaga el dia 12

CCOO i UGT han convocat una jornada de protesta aquest 12 de desembre davant la "insultant" darrera proposta del Govern de retornar les pagues extres dels anys 2013 i 2014 de manera progressiva fins al 2026. Les pagues extres d'aquests dos anys sumen prop de 1.100 milions d’euros. Segons la proposta inicial del Govern, de la paga del 2013, se'n pagaria un 10% el 2019, un 20% el 2020, un 35% el 2021 i un 35% el 2022. A continuació es començaria a retornar la del 2014, de la qual es pagaria un 25% cada any fins el 2026.

Més informació
Vaga de funcionaris per recuperar l'extra
Avui et destaquem
El més llegit