'Siempre grande, profesor'

El millor llegat de José María Gay de Liébana

L'economista i professor José María Gay de Liébana. | EP L'economista i professor José María Gay de Liébana. | EP

Després d'anys de lluita contra el maleït càncer, José María Gay de Liébana ens ha deixat. Amb 68 anys i un lema de vida: "Abrazos virtuales y entusiasmo a raudales". Així és com el professor Gay de Liébana posava punt i final a totes les seves conferències plenes d'humor, gràfics i pluja de dades, color i reflexions de tota mena i per a tots els públics. El seu llegat és i serà història viva de la divulgació de l'economia i l'empresa. 

Vaig conèixer per primer cop en persona el José María fa pocs anys en una conferència solidària per un projecte d'investigació del rabdiomisarcoma vinculat a l'Hospital Sant Joan de Déu i la Fundació Leo Messi. Diferents persones m'havien parlat molt bé d'ell i quan el vaig anar a saludar em va dedicar un somriure i una d'aquelles frases que amb el temps es convertiria en tot un clàssic: "Hombre, hombre, Víctor! Que ilusión. Por fin nos vemos cara a cara". 

A partir de llavors vam estar encara més sovint en contacte per correu, trucades o whatsapps. Tenia dos mòbils -un Nokia contra els furoners i un iPhone per abraçar la tecnologia-, sentia com pocs els colors del seu estimat RCD Espanyol i era un habitual del Real Tennis Club de Barcelona. Jugava a tenis pràcticament a diari i aquest mateix dilluns, el José María feia encara els seus millors drives entre bons amics.  

L'economista carismàtic i indignat 

El professor Gay de Liébana era un economista carismàtic dels que es fa escoltar i dels que també fa riure i pensar. Per a molts era conegut com "l'economista indignat" després d'anys de criticar amb duresa la gestió de la crisi econòmica del 2008 per part de les administracions. "Cadascú interpreta la realitat econòmica a la seva manera", repetia sovint.

Tenia una dilatada trajectòria professional amb un llarguíssim currículum: doctor en Ciències Econòmiques i Socials, doctor en Dret i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia, perit, professor mercantil i professor d'Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat de Barcelona. Va ser distingit amb el Premi Economia 2012 de l'Associació de Corresponsals de Premsa Estrangera a Espanya.

Gay de Liébana: "Els joves empresaris heu de desallotjar la classe política"

"Als 66 anys hauria d'haver mort o haver-me jubilat", va dir entre riures en una conferència organitzada per Talent Hub Institute poc abans de la pandèmia. Recordo aquella classe magistral d'hivern a la seu de Foment del Treball com si fos ahir. "Els joves empresaris heu de desallotjar la classe política", va etzibar i aquest va ser el titular de la crònica.

Va parlar llavors de tot allò que han de tenir els líders de l'economia mundial: innovació, inversió en negoci, tecnologia, serveis i indústria, diversificació, culte a l'accionista, reducció de l'atur, millora de la qualitat del treball o hàbits empresarials, entre d'altres. Juan Roig i Amancio Ortega eren dos dels grans exemples d'èxit empresarial que citava amb freqüència i dels quals destacava sobretot "l'art de saber preguntar, la curiositat i anticipar-se a allò que passarà". 

Més info: Una hora llarga amb Gay de Liébana

"Hem de destruir les estructures i la indústria política actual del país" i "la societat civil ha de fer un pas endavant per evitar el virus polític a Espanya i Europa... Vosaltres teniu la paraula, confio en vosaltres", va concloure. Encara no havia arribat la pandèmia, però l'economista indignat i ben informat de tot allò que passava arreu del món ja s'olorava la crisi que poc després és realitat. 

La revolució tecnològica i la passió pel futbol 

Tot just uns dies abans de l'esclat de la pandèmia a Espanya, el professor Gay de Liébana va anar a València i va passejar una hora llarga amb la companya Neus Navarro per parlar del seu últim llibre Revolución tecnológica y nueva economíaSempre deixava anar titulars: "A l'empresa se l'ha demonitzat. L'actual Govern l'està maltractant. No hi ha ni un al Govern que hagi treballat en el món real, que és en el que a final de mes no tens diners, que no has pogut pagar als proveïdors.. Això és el món real. Un país és el que són les seves empreses."

Gay de Liébana no es dedicava a fer política, sinó a impartir classes magistrals d'economia i donar conferències, sempre amunt i avall. També va ser durant anys un reconegut assessor d'entitats esportives, des que va estar al consell d'administració de l'Espanyol sota la presidència de Daniel Sánchez Llibre i és per això que li agradava parlar sovint d'economia i futbol.

Gay de Liébana: "Un país és el que són les seves empreses"

En una conferència al Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC), el president de la Liga de Futbol Profesional (LFP), Javier Tebas, va demanar-li de fer-se una foto plegats pel record. "El futbol és més important que les pel·lícules de Netflix", apuntava Tebas. "El futbol ja no és 11 contra 11", va afegir Gay de Liébana fent referència al Big Data i a l'impacte de la tecnologia en el món de l'esport. 

'Un fuerte abrazo' des de VIA Empresa

A principis d'any, vaig escriure un whatsapp al José María Gay de Liébana per felicitar-li el 2021, preguntar-li com estava de salut i demanar-li un nou article d'anàlisi per a VIA Empresa on col·labora des del 2015. Sempre tenia un SÍ, en majúscules, com a resposta i va respondre el següent missatge: "Un abrazo muy fuerte y todo mi respeto y admiración por el magnífico trabajo profesional y la realidad que es VIA Empresa. Te lo digo de corazón, un magnífico diario al que sigo y me encantan vuestras crónicas y entrevistas". 

En comptes d'un article, va enviar-ne tres de cop: Corralito a Espanya? Condonar o perpetuar? i 2021, un any inquietant d'endeutament públic. L'anàlisi del Corralito a Espanya va ser el més llegit de mitjans de febrer de 2021 a VIA Empresa, fins i tot superant l'entrevista a Joan Laporta, l'ara president del Barça i el seu particular "reflotarem l'economia del club". Vaig avisar al professor i va respondre: 

"Me dejas apabullado! Además sobrepasar al Gran Jan, debe ser la primera vez en muchos años que el Espanyol se impone al Barça... Me alegro mucho de esta buena noticia que me da una buena inyección de ánimos en un momento en el que ando un poco maltrecho por mi salud.... Ya sabes, Víctor, que para escribir hay que estar robusto mentalmente y físicamente bien. A partir de ahí, ya "me enrollo" con entusiasmo". 

De nou, li vaig enviar molts ànims en nom de VIA Empresa i vaig bromejar amb la possibilitat de què algun dia s'acabés presentant a la presidència de l'Espanyol. Entre riures, vam recordar un cop més la seva positivitat, el seu entusiasme "a raudales", el seu sentit de l'humor, la seva energia i la seva vitalitat. 

La seva secretària Ángeles Martínez ha enviat aquest divendres al matí un missatge molt trist per a la redacció, però l'economista carismàtic i indignat seguirà per sempre en el record de tots nosaltres. "Abrazos virtuales y entusiasmo a raudales", que diria ell. Aquest cop per a la posteritat. 

Siempre grande, profesor Gay de Liébana y ahora también con un legado eterno. GRACIAS por todo, José María. 

Més informació
Corralito a Espanya?
Avui et destaquem
El més llegit