Les dones ocupen el 50% dels alts càrrecs de la Generalitat

Segons la Cambra de Barcelona, el percentatge és deu punts superiors a les dades del 2020

Exterior del Palau de la Generalitat | iStock Exterior del Palau de la Generalitat | iStock

Les dones ja ocupen el 50% dels alts càrrecs, eventuals i llocs directius de la Generalitat, segons un informe de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Barcelona. Aquesta xifra representa un increment de deu punts respecte del balanç de l’any 2020. A més, es troba molt per sobre el 23% del sector privat. L’estudi analitza la presència de dones als òrgans de Govern de les 216 entitats, amb un 39% del total, nou punts més que el 2020; i al Govern de la Generalitat, on el 55% dels 365 alts càrrecs i eventuals són dones davant el 48% de fa tres anys.

En canvi, les entitats del sector públic que depenen del Govern, les dones representen el 41% en els 246 càrrecs directius i superen el 24% del 2020. L'estudi recorda que en les 216 entitats on la Generalitat té participació majoritària o paritària són càrrecs que no comporten remuneració, ja que es tracta de patronals, consells, juntes o fundacions, però sí capacitat d'influència com l'àmbit de les infraestructures, l'educació, la sanitat, la cultura i l'economia, entre d'altres. En aquest apartat, l'ascens de la presència de les dones s'ha concretat en nou punts en tres anys, fins al 39%. Segons ha explicat l'autora de l'estudi i directora d’anàlisi econòmica de la Cambra, Carme Poveda, aquesta tendència al reequilibri s'ha produït per una reducció de places que han afectat més als homes, que han passat de 2.054 a 1.367, mentre el nombre de dones ha augmentat lleugerament, de 871 a 877.

Si s'analitza per departaments, hi ha vuit departaments on les entitats adscrites assoleixen la paritat -Igualtat i Feminismes, Acció Exterior i UE, Educació, Justícia, Drets i Memòria; Drets Socials i Cultura; Salut i Presidència. Per contra, en els altres sis la participació femenina es troba força per sota, amb intervals que van del 26% al 36%. Són Interior; Economia i Hisenda; Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Recerca i Universitats; Empresa i Treball; i Territori. Pel que fa a la bretxa salarial, es troba per sota el 5%, una xifra que Poveda ha qualificat d'"acceptable". "Tot i que les dones hem avançat en paritat, continua havent-hi sostre de vidre", ha assenyalat l'autora de l'estudi i directora d'anàlisi econòmica de la corporació. La Cambra atribueix a aquesta poca diferència al fet que les taules de remuneració són idèntiques per sexe i perquè en les noves incorporacions la bretxa pràcticament ha desaparegut.

Més informació
VIA Empresa amb perspectiva de gènere
Les treballadores que hagin patit discriminació salarial per motius de gènere rebran una compensació
Evitar la discriminació (de gènere) és el camí
Avui et destaquem
El més llegit