La Generalitat multa amb 125.000 euros a sis grans tenidors de Lleida

Consum obre 36 expedients per incomplir l'obligació legal d'oferir lloguer social a les comarques de la ciutat

L'import total dels 36 expedients oberts a Lleida puja fins als 125.000 euros | iStock L'import total dels 36 expedients oberts a Lleida puja fins als 125.000 euros | iStock

La Generalitat ha sancionat a sis grans tenidors de les comarques de Lleida per no oferir lloguer social a persones i famílies en risc d'exclusió residencial. El total de les multes que ha imposat el Govern ascendeix als 125.000 euros, segons dades del balanç del primer any del programa de reforç per vetllar pel compliment d'aquestes obligacions. En total, Consum ha obert un total de 36 expedients i Mollerussa, amb 10, és el municipi que n'ha registrat més.

Al gener del 2023, la Generalitat va impulsar l'activitat inspectora de l'Agència Catalana del Consum amb la incorporació de 19 professionals. L'organisme ha augmentat en un 779% la seva producció des de 2020, amb un balanç de 246 sancions a 79 grans tenidors de tot el territori i 6,07 milions d'euros recaptats en multes. A Lleida s'han recollit més d'una trentena d'expedients després de l'aixecament de la suspensió cautelar de l'article 5 de la Llei 24/2015 de mesures per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge. Del total, de moment només se n'han resolt aquests sis, però les sancions han sigut severes: fins a 30.000 euros per cada cas. El rànquing està encapçalat amb Mollerussa (10), seguit dels set de la ciutat de Lleida i els sis de Tàrrega. Dels casos ja resolts amb multa, dos pertanyen a la mateixa Lleida i altres dos a Les Borges Blanques. Alcarràs i Alòs de Balaguer en sumen un cadascun.

Es disparen les investigacions i multes a tot Catalunya

L'informe publicat pel Govern ha detallat que des de la posada en marxa del programa de reforç, l'Agència ha fet 1.609 actuacions inspectores. Amb relació als expedients sancionadors, Consum n'ha obert 1.087, un 600% més que en el període de 2020 a 2022 (155), i n'ha resolt amb sanció 168, un 115% més respecte als resolts abans de l'aplicació del programa de reforç (78). L'informe també ha recordat que a partir d'un nombre considerable d’expedients s'aplica una sanció accessòria que permet fer publicitat dels grans tenidors que incompleixen la llei. D'aquesta manera, el Govern ha comunicat que Divarian Propiedad, amb 423 expedients, i Promontoria Coliseum Real Estate, amb 221, són les dues figures més sancionades. Totes dues acumulen gairebé el 52% del total d’expedients incoats per possibles infraccions en la normativa.

Des del 2020, els expedients oberts han repuntat un 600% i les sancions un 115%

L'actual normativa estableix que les persones físiques o jurídiques considerades grans tenidors han d’oferir un lloguer social abans d’interposar qualsevol demanda d’execució hipotecària o desnonament –o bé abans d’adquirir un habitatge fruit d’acord de compensació o dació en pagament–, quan la unitat de convivència d’un habitatge es troba en situació de risc d’exclusió residencial, d’acord amb el nivell d’ingressos.

Avui et destaquem
El més llegit