Gonzalo Gortázar: “Estem fent la guardiola pel que vindrà”

El 20% de les moratòries de la banca espanyola les ha concedit CaixaBank, qui presumeix de “fortalesa financera” amb una actitud serena front a les previsions negatives

Imatge oficial de Gonzalo Gortázar, en la presentació d'aquest divendres | CaixaBank Imatge oficial de Gonzalo Gortázar, en la presentació d'aquest divendres | CaixaBank

Avançar-se a vegades pot implicar guanyar. Amb la informació actual, i les eines al seu abast, CaixaBank reconeix que està fent provisions per la tempesta econòmica que es pot despertar el 2021. "Influïts per l'anticipació dels problemes, que ens sembla que arribaran fonamentalment l'any que ve, estem fent la guardiola", ha explicat Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, que ha presentat aquest divendres en una roda de premsa en línia els resultats del tercer trimestre de 2020. La companyia ha realitzat, durant aquests nou primers mesos, una provisió extraordinària de 1.161 milions d'euros per anticipar-se així a impactes futurs pels efectes econòmics de la Covid-19.

Gortázar ha comparegut amb un to seriós, com és habitual en ell, i calmat. Transmetre un missatge de calma i de confiança sobre com està manegant CaixaBank la situació actual. "Tenim múscul per poder prestar i ajudar a eixir", "estem bé de solvència, el doble que en la crisi anterior" o "els nostres clients estan millor, tenim solvència" són algunes de les idees que ha repetit el banquer, sobretot en la part final de la roda de premsa i davant la insistència dels periodistes intervinents perquè dibuixés un escenari més caòtic que el que inicialment l'entitat està presentant amb els seus comptes sota el braç.

Més info: Caixabank presenta 726 MEUR de benefici, tot i la provisió per l'impacte Covid

Per a Gortázar, hi ha tres aspectes a destacar de la presentació de resultats; el primer, la recuperació després del segon trimestre on es va produir el confinament més dur de la població, ja que el volum de negoci en els 9 primers mesos de l'any se situa en 646.299 milions d'euros, un augment del 6,1%.

També ha presumit de "fortalesa financera", amb una ràtio de morositat que ha baixat al 3,5%. "El 93% de les moratòries que tenim són préstecs sans, des de finals de març i fins a la primera part del mes de maig, és on més moratòries coincideixen. Les moratòries han estat un instrument molt útil i ara hem vist que el 97% comença a facturar i ens genera interessos o capital i només el 3% no està al dia en els pagaments, només el 3%", ha explicat. Gortázar ha reconegut que "han funcionat bé, tot i que ens han donat molta feina, però tenen un impacte en el compte de resultats. El que diem és que tot això no ens està costant pitjor morositat, sinó que els bancs hem tingut un paper clau".

Gortázar: "Les moratòries han estat un instrument molt útil i ara hem vist que el 97% comença a facturar; només el 3% no està al dia en els pagaments"

En aquest apartat, el banc ha fet una provisió de 1.161 milions d'euros en el seu marge d'explotacions. "Pensem que els problemes apareixeran fonamentalment l'any que ve, per això estem fent provisions per a moratòries que creiem que es produiran en un escenari de prudència i anticipació del que ha de venir", ha reconegut.

Dels possibles escenaris, i del color en què es pinten, no ha refusat parlar el conseller delegat, però sempre amb un aire de prudència i calma. En al·lusió a l'informe d'estabilitat financera del Banc d'Espanya -que Gortázar ha explicat que llegirà amb deteniment aquest cap de setmana- sí que ha assegurat que el BE fa "molt bé" en anunciar que venen temps durs i que "el 2021 serà un any difícil perquè sé que és important que ens recorden que hem sigut prudents". En les seues previsions, el PIB cau en 2020 fins al 10,5% a diferència del BE, que el situa en un -12,5%. En canvi, pel 2021, CaixaBank Reserach parla d'un PIB del 7,3% i el BE, del 7,3%.

Però, tot i això, l'executiu ha insistit que les seues previsions són molt conservadores. "A pesar que el 4t trimestre tindrà més debilitat, em sembla que una caiguda del PIB del 12% és excessivament conservadora i no és tan important com estem sinó com eixirem d'aquesta perquè la malaltia està comportant restriccions i aquestes, impactes econòmics. Partim de bases conservadores i si he de ser més conservadors encara, ho serem".

"I·lusió" per la fusió amb Bankia

Respecte a la fusió amb Bankia, Gortázar ha assenyalat que "avancem en el calendari previst i seguim, com és lògic, il·lusionats i treballant per fer-ho realitat". El calendari al qual fa referència situa els dies 1 i 3 de desembre per a la celebració de les respectives juntes d'accionistes de les entitats. Ja durant el primer trimestre de 2021 s'esperen les autoritzacions reguladores i el tancament de la fusió i la convergència tecnològica d'ambdues entitats no l'han programat fins al final del mateix any.

El reajustament de les plantilles també és un tema que ha comentat a preguntes dels periodistes, "però encara en eixe aspecte ens queden molts detalls i els primers que ho sabran seran els treballadors". Això si, ha apostat per fer un ajustament "amb sensibilitat, que no siga traumàtic. És el que intentarem fer també en el llarg termini".

D'altra banda, Gonzalo Gortázar ha rebutjat que CaixaBank tinga empeny en manar sobre CaixaBank, si no que "el que volem és fusionar els dos bancs". Mantenir l'operativitat de les oficines de Barcelona ha assegurat que està en els seus plans, ja que a la capital catalana "hi ha molt de talent" i és un "vertader luxe".

Més informació
Caixabank(ia) II, què passa amb Catalunya?
Avui et destaquem
El més llegit